Ezine.bg»Форум»Бременност и раждане»Фетална морфология

Фетална морфология

  • 20.12.10 01:34#1костадинкакостадинкаНовакРегистрация: 15.11.10Град: -Отговори: 30Фетална морфологияИнтересува ме някоя от вас знае ли дали феталната морфология се поема от касата и къде може да се направи, само в София ли?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 22.12.10 11:41#2костадинкакостадинкаНовакРегистрация: 15.11.10Град: -Отговори: 30от: Фетална морфологияТова е високо специализирано ултразвуково изследване за аномалии на плода в 15 - 23 г.с..
    Целта на изследването е:
    - да се оцени прецизно анатомията на плода и да се изключат или диагностицират вродени структурни аномалии, достъпни за ехографията като диагностичен метод. Не всички аномалии могат да бъдат диагностицирани чрез ултразвуково изследване!
    - да се извърши ехографски скрининг за хромозомни аномалии. С ултразвуковото изследване хромозомните аномалии не могат да бъдат диагностицирани, но могат да бъдат заподозряни!
    В допълние към това се оценяват: размерите и растежа на плода; плацентата, пъпната връв и околоплодните води; матката, маточната шийка и аднексите.При показания се извършва доплерово изследване – измерване на кръвотока в различните съдове на плода и пъпната връв, маточните и плацентарните артерии с цел прогнозиране на различни късни усложнения на бременността.
    Използва се целият арсенал от ултразвукови технологии: 2D-ехография, 3D-ехография, 4D-ехография, доплерехография.
    Може да се комбинира с БХС ІІ-триместър (15-20 г.с.).
    Биохимичен скрининг ІІ-триместър (15-20 г.с.). Това е кръвен тест, при който в кръвта на бременната се изследват нивата на бета-ЧХГ (хормон с плацентарен произход) и АФП (белтък с произход от плода). С помощта на специална компютерна програма се изчислява риска за болест на Даун, тризомия 18 и спина бифида.

    • Препоръчва се за всички бременни.
    • В 15-20 г.с. се използва за ехографски скрининг за хромозомни аномалии, за изключване на дефекти на невралната тръба, дефекти на коремната стена и някои други аномалии, възможни за диагностициране в този срок от бременността и може да се комбинира с БХС ІІ-триместър (15-20 г.с.). Най-информативно е в 20-23 г.с., когато могат да се открият около 80% от структурните аномалии.
    • Извършва се при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема) и при необходимост и трансвагинално (през влагалището) - за оценка на трудно достъпни за оглед през корема фетални структури и за оценка на маточната шийка. Трансвагиналното ултразвуково изследване е напълно безопасно!
    • За целта може да се използва 2D-ехография или 2/3/4D-ехография със или без доплерово изследване.Вида на прегледа (2D или 2/3/4D) се уточнява при предварителното запазване на час и непосредствено преди самото изследване.
    • Изследването задължително се документира, като веднага след него получавате протокол „Фетална морфология ІІ триместър"и при желание и непосредствено заявяване преди самия преглед и негов запис върху CD или DVD.
    • Всяко отклонение от прегледа „Фетална морфология ІІ триместър" ще бъде подробно обсъдено с Вас.
    • За съжаление, не всички аномалии могат да бъдат открити в този срок от бременността, затова се препоръчва → Фетална морфология ІІІ триместър.
    • Освен това, не всички аномалии могат да бъдат открити с помощта на ехографията като метод за диагностика! С ултразвуковото изследване хромозомните аномалии не могат да бъдат диагностицирани, но могат да бъдат заподозряни!

    Може да се направи почти във всеки град, цената е от 40 до към 100 лева. :wink:
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest