Ezine.bg»Форум»Говорилник»Телепатията - мит или реалност

Телепатията - мит или реалност

  • 31.05.14 04:25#1Апостол АпостоловАпостол АпостоловНовакРегистрация: 11.06.12Град: СофияОтговори: 1Телепатията - мит или реалностЗа телепатията се знае, че тя е свързана малко или повече с интуицията. Теоретично погледнато, телепатията представлява възможност да предаваме и приемаме мисли и чувства без намесата на основните пет сетива: слух, зрение, обоняние, вкус и осезание.

    Думата телепатия идва от древногръцки и се превежда като „теле” – далече и „патос” – път, насока. Когато се говори за четене на мисли се има предвид умствената телепатия. Науката, занимаваща се с явлението телепатия е парапсихологията.

    Навярно всеки може да си спомни случай от живота си, в който е имал усещането за телепатия. Нещо те кара да погледнеш към таблета си точно в момент, в който получаваш имейл или съобщение. Като че ли някой иска точно в този момент да го забележиш... Има ред подобни необясними чувства и усещания.
    Съществуването на това явление се потвърждава от редица научни изследвания. Изненада за учените е бил резултат от експеримент, в който съвсем неопитни лица усещат, че някой е насочил поглед към тях отстрани, макар те да са със завързани очи!

    При друго голямо изследване е проучена възможността за наблюдаване на обект от голямо разстояние. Неслучайно ЦРУ е вложило в тази насока милиони долари за един и същ експеримент и то безброй много пъти, а именно: „приемник” е трябвало да опише подробно ситуация, картина, случка, които на разстояние от стотици и хиляди километри, е видял друг човек – „наблюдателят”.

    Телепатията не се контролира само от съзнанието. Не можете да принудите някой насила да мисли за вас или пък да ви се обади по телефона. Но с помощта на всички сетива може и да успеете: първо почувствайте мисълта си, представете си я, чуйте я даже, влезте напълно в кожата на отсрещния с метода на второто „аз”. Накрая усилията ви могат и да се увенчаят с успех...

    Телепатията е едно от най-успешно документираните явления. В „Института за крайни области на психологията” е проведен следния опит: получател и изпращач са били настанени в различни стаи. Първият участник наблюдавал видео, докато за другия видеото било заглушено с червена светлина и шум. Получателят трябвало да свърже „виденията” си с един от 4 клипа. В експеримента взели участие 82 студента, като вероятността за случайни съвпадения е 26%, а за доказателство може да се разглежда резултат над 31%. Резултатът бил 33%!
    Много обширно е документирана и телепатията между животни и хора Един прост пример: кучетата чувстват, че стопанинът им се прибира вкъщи, много преди той да е отворил входната врата.

    Все още не е изяснено как точно функционира телепатията, макар мнозина да я обясняват с ефекта на морфологичните полета.

    Тази теория се развила от англичанина Роберт Шелдрейк, който твърди, че неживата материя и живите същества имат достъп до всякаква предишна информация и опит. Установено е, че е възможна комуникацията с други същества, но ясен, отчетлив разговор, както при среща очи в очи е невъзможен. Поне засега...

    АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest