Татуировките с кана провокират левкемия

Татуировки с кана

Татуировките с кана, които са толкова популярни в Азия и Близкия изток, са свързани с висок риск от левкемия. Изследователи са установили, че боите, използвани за тези цели, притежават вредни химични съединения.

Лекари алармират, че заболяванията на кръвта сред местните жителки на страните от Персийския залив са нарастнали с 60 процента. Експертите предполагат, че причината за това може да е постоянната им украса с кана по тялото.

Сама по себе си каната не е опасна. Опасни са разтворителите, с които прахта се разрежда. В състава им се съдържа бензол, който провокира различни тумори.

Сватби в Индия

В много страни той отдавна е забранен. Но в източния регион бензоловите смеси са все още широко използвани. Затова хората, които планират почивка в азиатските страни, трябва да бъдете внимателни.

Арабските жени украсяват често почти целите си тела с кана. Ноктите, ръцете, краката - всички тези части на тялото трябва да имат приятен вид за окото на съпруга.

Дори и в най-елитните салони на Изток краската за татуировки се разрежка с нефтени и други химикали за цвят и по-дълга трайност.

Често се добавя и съставка, наречена парафенилендиамин. От която клиентките могат да получат алергии и белези за цял живот.

Традицията с татуировките с кана е възникнала още в Древна Индия, а постепенно се е пренесла и в Средна Азия. Рисунките се правят по най-различни поводи - религиозни тържества, встъпване в брак, семейни празненства и др. Изкуството си нарича махенди.

Рейтинг

3.4
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ана
Ана
23.04.2013 18:33
Моля ви, това се нарича КЪНА, ударението е на 'А', не 'кана' - каната е съд, в който се съхранява вода!
0
0