Истината за митовете за здравето

Прясно мляко

Не трябва да се отрязва кората на хляба, защото е пълна с витамини. Това е вярно – немско изследване доказва, че в процеса на изпичането се изработват нов тип антиоксиданти, като в кората те са осем пъти повече, отколкото в меката част.

Важно е да ядете хляб, особено пълнозърнест, защото е богат на полезни влакна. Мит втори – ако излизате с мокра коса, ще настинете.

Това не е вярно, защото според специалисти чувството на студ не влияе върху имунната система. Но ако тя е отслабнала, дори няма нужда да излезете с мокра коса – ще се разболеете и със суха.

Мит трети – ако си кривите очите, те ще ви останат така завинаги. Това не е вярно, но ако детето ви прави това често, възможно е да има проблеми със зрението.

Хляб

Мит четвърти – при настинка трябва да се яде много, но при грип трябва да се гладува. Истината е, че и в двата случая трябва да пиете много течности. Когато тялото боледува, губи много течност.

Мит пети – една ябълка дневно ще ви спаси от ходене на лекар. Истината е, че една шепа боровинки действа по-добре на организма, защото е богата на антиоксиданти и целулоза.

Въпреки това трябва да се храните с различни плодове и зеленчуци, за да се предпазите от много болести. Мит шести – губите седемдесет и пет процента от топлината през главата си.

Истината е, че това съждение вероятно е основано върху размера на главата на бебето, която представлява по-голям процент от общия размер на тялото, отколкото главата на възрастен човек.

В студеното време главата на бебето, както и на детето, трябва да е на топло. Но при възрастните хора процентът на изгубване на топлина през главата е десет процента.

Мит: за да спрете да хълцате, някой трябва да ви стресне. Според специалистите това изобщо не помага. Но можете да пробвате старинния английски метод: глътнете една чаена лъжичка захар. Това спира хълцането на 19 от 20 човека.

Рибата ни прави по-умни – това е така, но се отнася предимно за деца до четири години. При хранене с повечко риба при децата по-бързо се запълва речниковият запас и нивото на разбиране от тяхна страна е високо.

Но за възрастен човек не е достатъчна само рибата, той има нужда и от авокадо и орехи. Мит: топлото мляко приспива. Истината е, че млякото съдържа триптофан, но в толкова малко количество, че са необходими няколко литра, за да подейства приспивно. Но топлото мляко преди сън помага за общото успокояване на организма и оттам – на съня.

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Загрижен
Загрижен
10.01.2016 14:40
Някой въобще преглежда ли тези ваши статии за достоверност?
0
0