Депресията увеличава риска от смърт чрез инфаркт

Депресията увеличава риска от смърт чрез инфаркт

Силната депресия увеличава 3-4 пъти риска от смърт вследствие на инфаркт при хората на възраст 55 и повече години, сочат резултатите от изследване на американски лекари.

Изследването обхванало 2900 души на 55-85-годишна възраст, които били разделени на две групи. В първата попаднали доброволците, които в началото на изследването нямали увреждане на сърцето. Оказало се, че за онези от тях, които били депресирани, рискът да умрат от инфаркт през следващите 5 години е 4 пъти по-голям.

Втората група включвала доброволците, които в началото на изследването имали сърдечно увреждане. Резултатите показват, че за онези от тях, които били депресирани, рискът от смърт вследствие на инфаркт е 3 пъти по-голям, отколкото за останалите участници в същата група.

Резултатите сочат, че превантивните мерки срещу депресията и лечението й са от голямо значение за намаляване на риска от

смъртоносен инфаркт, отбелязва Бренда Пенинкс от университета в Уейк Форест, която е един от авторите на изследването.

Депресията е психично разстройство, което може да наруши емоционалното равновесие на човека за продължително време и значително да влоши качеството на живота му.

Често депресията се появява като ответна реакция спрямо психологическа травма или отрицателно събитие в живота. Депресията е едно от най-разпространените душевни разстройства. По данни на Световната здравна организация от депресия страдат над 110 милиона души в целия свят.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари