Кафето е по-мощен антиоксидант от чая

Кафе

Кафето е абсолютен рекордьор по полезни съставки и благоприятни свойства върху човешкия организъм. Ароматната напитка бие дори чая по количество на антиоксиданти.

Това сочат най-новите научни изследвания, които са категорични, че бионаличността на полифеноли в кафето е почти двойно по-голяма от количествата, които предлагат билковите отвари.

Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) нареди кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти.

Учудващо данните сочат показват, че в чашка от тъмната ароматна напитка се крият рекордните 200 мг (на 100 мл) полифеноли. За сравнение в зеления чай количеството е 115 мг на 100 мл, а в плодовия сок то е едва 34 мг на100 мл. Чаша разтворимо кафе от 150 мл пък, съдържа около 0.5 г антиоксиданти.

Черно кафе

Антиоксидантите са онези ценни елементи, които помагат на човешкото тяло при ежедневно съпътстващите ни негативни фактори като замърсен въздух, UV лъчи, тютюнопушене, засилено физическо и умствено натоварване, емоционален стрес.

Всички те водят до прекомерно увеличаване на свободните радикали и възникване на оксидативен стрес, което от своя страна налага допълнителен прием на ценните елементи.

Разбира се, за да извлече максимална полза за себе си от ободряващата напитка, човек трябва да консумира умерени дози. Те се побират в рамките на 3 до 5 кафета дневно. Няколко чашки ароматно кафе на ден са достатъчни за набавянето на нужните антиоксиданти.

Пиене на Кафе

Като последица идват и доста други ползи за човешкия организъм. Оказва се, че любимата на милиарди хора по света напитка стимулира централната нервна система и метаболизма, помага за премахване чувството на умора. Освен това тя повишава физическите възможности и стимулира задължителния дневен прием на течности.

Друго полезно качество на кафето е, че подпомага и храносмилането, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и доставя баластни вещества.

Според испански учени 100 мл разтворимо кафе има 0.75 мг. баластни вещества, което е не само повече от филтрираното кафе (0.47 мг.) и еспресото (0.65 мг.), но и от чаша вино и портокалов сок.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.8
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Другите търсят

Подобни Статии

От другите сайтове

В тази статия виждате Кафето е по-мощен антиоксидант от чая. Ако имате предложение или считате че публикуваната информация не отговоря на статията Кафето е по-мощен антиоксидант от чая, бихте могли да се свържете с нас от формата за връзка. Пишете ни и ако искате да публикуваме допълнителна информация относно Кафето е по-мощен антиоксидант от чая.