Дисковата херния е болест до края на живота

Дисковата херния е болест до края на живота

Най-честата причина за поясно-кръстовия радикулит е дискова херния. Тя възниква на основата на остеохондроза на прешлените. Тоест хронично невъзпалително заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат.

Болестният процес засяга преди всичко междупрешленните дискове. Страничната лумбална дискова херния започва остро, най-често след физическо усилие, като вдигане на тежести, внезапно рязко изправяне...

Болката е едностранна, силна и остро режеща и обикновено преминава в рамките на пет дни. Появява се обаче отново след месеци или години, и то най-вече при резки движения или физическо натоварване.

От всичко това за жалост не можете да се избавите и ще си го носите целия живот. За появата на болката заслуга имат простудите, огнищните инфекции и други възпалителни или токсични причини.

При поясната дискова херния двигателните разстройства се срещат по-рядко. Най-често се изразяват с понижен мускулен тонус и хипотрофия на мускулатурата на седалището и подбедрицата. Рядко се наблюдават временни парализи или парези.

Официалната медицина предлага два метода за лечение на дисковата херния: консервативен и оперативен. В първия случай се препоръчва пациентът да лежи неподвижен с повдигнати крака, под които са подпъхнати възглавници.

Също така е добре да се приемат обезболяващи медикаменти - нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди. Препоръчва се и пиенето на витамини от групата В, тъй като става дума за увреждане на коренчетата на нервите.

След като се овладее болковият симптом, се препоръчват различни физиотерапевтични процедури - кални бани, балнеолечение с минерални води, лазертерапия и други.

Ако проблемът не може да бъде разрешен с никой от посочените методи, медицината препоръчва да се премине към операция. За съжаление оперативният метод не е нито безопасен, нито решава кардинално въпроса - в голям процент от случаите се наблюдават рецидиви и болестта отново може да се възобнови.

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари