Болни венци затрудняват зачеването

Болни венци затрудняват зачеването

И друг път сме писали, че устната хигиена е от значение за здравето на целия организъм. Можете ли обаче да си представите, че болните ви венци могат да саботират забременяването ви? Да, това е точно така.

Болните венци предизвикват не само лош дъх и проблеми със зъбите. Пародонтитът се свързва от учените и с много други проблеми – от сърдечни заболявания и спонтанен аборт до еректилна дисфункция.

Възпалението на венците се причинява от плаката по зъбите. Тя представлява желеобразно покритие от бактерии, които се залепват по зъбите и раздразват венците.

Първият признак за възпалени венци е кървене около зъбите. Възпалението прояжда връзките между зъбите и костта и дори самата кост. Ранният стадий на възпалението на венците се нарича гингивит. Зъболекарите могат да поставят диагнозата по цвета на венците, които при заболяването загубват естествения си розов цвят.

А сега вижте какви здравни проблеми може да предизвика възпалението на зъбите:

- Австралийски учени открили, че жените с болни венци успяват да забременеят средно с 2 месеца по-късно от жените със здрави зъби и венци. Бактериите, които разболяват венците, предизвикват възпаление във вътрешността на утробата и това затруднява закрепването на оплодената яйцеклетка. Болните венци също повишават риска от преждевременно раждане и от спонтанен аборт.

- Сред болните от ревматоиден артрит има 8 пъти повече случаи на възпалени венци, отколкото при здравите хора. След изчистването на зъбния камък обаче симптомите на ревматоидния артрит намаляват, а след 6 месеца нивото на маркерите за заболяването в кръвта спада.

- В началото на тази година бе открита връзка между респираторните инфекции и болните венци. Смята се, че при дишането бактериите, които се събират в джобовете около основата на зъбите, проникват в белите дробове и или предизвикват инфекция, или влошават състоянието на белодробните болести.

Болни венци затрудняват зачеването

- Според някои проучвания болните венци могат да увеличат риска от деменция. Съществуват доказателства за връзката между лошото състояние на венците и зъбите и повишения риск от деменция. Също така велекуваните венци могат да доведат до възпалителен процес в мозъка, който предизвиква образуването на амилоидни плаки.

- Болестите на венците удвояват риска от развитие на коронарни заболявания. Бактериите директно инфектират сърдечните клапи. Кардиолозите смятат, че преди операция за смяна на клапите се налага лечение на възпалените венци, за да се избегнат следоперативните инфекции.

- Болните венци може да утежнят симптомите на диабет тип 2. Намалявянето на възпаленията около зъбите понижава усложненията от този тип диабет. Смята се, че възпаленията в устната кухина водят до химически промени, намаляващи действието на инсулина, който изчиства излишната захар от кръвта.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари