Последствията от аборта

Последствията от аборта

С цел намаляване на последствията на аборта в медицинската практика е внедрен метода на вакуумната аспирация при прекъсване на бременността в началото й.

За тази цел в матката се вкарва уред, който изсмуква съдържанието й като прахосмукачка. Най-често срещаните усложнения след аборт са остатъци от плодното яйце, събиране на кръв в матката, перфорация на матката, безплодие, невъзможност за износване на бебе.

Освен физическите последствия абортите имат и психологически – това е стресът, депресията, безпокойството, чувството на вина и на страх. При прекъсване на бременността по изкуствен начин понякога се случват разкъсвания на шийката на матката, както и перфорация на шийката и стените на матката.

Това може да причини разкъсване на матката при едно последващо желано раждане. Шийката на матката може да стане непълноценна, което води до невъзможност за износване.

Последствията от аборта

Ендометритът – възпалението на лигавицата на матката, води до спонтанни аборти. Параметритът – възпаление в околоматочната тъкан, възниква при проникване на бактерии през стената на матката.

Възможно е да се стигне до абсцеси и спукването им. Възможни последствия от аборт са и възпаленията на матката и придатъците й, което води до извънматочна бременност – плодът се закрепя в маточната тръба или в стомашната кухина.

Перитонитът е едно от най-тежките заболявания, които могат да възникнат след аборт. Това е възпаление на стомашната кухина, което може да доведе до летален изход.

Пост-абортният синдром е стресово разстройство на психиката, предизвикано от физическата и емоционална травма след аборта. При жената може да се появят сексуални проблеми, мисли за самоубийство.

При бременност след аборт е възможно плодът да се закрепи в областта на маточната шийка. Това води до обилни кръвотечения и до отстраняване на матката.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

радослава грозданова
радослава грозданова
27.01.2015 14:35
Аз имам 2 след тях имам здраво бебе
1
2
el
el
21.06.2013 14:14
И не само това - след 3 аборта, особено след последния, ми се промени хормоналния баланс, изчерпаха се яйцеклетките и влязох в менопауза на 39 год. без други причини... вкл. наследствени.
2
0