Как да се предпазим от измръзване

Как да се предпазим от измръзване

Организмът ни е изключително капризен към промените в климата. Ако не сме подготвени към тези промени при студено време, тялото ни може да изгуби жизненоважната топлина, като телесната ни температура се понижава под оптималната - състояние, познато като хипотермия или измръзване. Ако се осмелите да пътешествате в дивата пустош през зимата - ето някои правила, които ще намалят риска от хипотермия.

Облечете се с топли дрехи и носете допълнителни такива със себе си. Дрехите ви трябва да имат вътрешен топлещ слой, среден изолиращ и външен - водо и вятъроустойчив слой, както за долната, така и за долната част на тялото ви. Носете шапка, ръкавици и дебели или вълнени чорапи.

Ако усетите, че времето става лошо и неприятно - върнете се или стигнете до най-близкия подслон. Силният вятър или дъждът ще изцедят енергията и топлината от тялото ви с изумителна скорост.

Пийте много вода. Това ще помогне на цялостната ви система, включително мозъка, да функционира добре и ще подпомогне притока на кръв към крайниците, с което ще ги затопли.

Яжте много храна, особено въглехидрати. При метаболитните процеси, при които се разгражда храна в тялото, се отделя много енергия, която се превръща в топлина. Организмът не може да съхрани дълго енергията, получена при голям прием на храна. Затова яжте по-често на малки порции, отлкото по-рядко големи количества. Така ще осигурите на тялото си непрекъснат прием на калории, които ще го затоплят.

Определете разумно темпо. При голямо изтощение по-трудно ще разпознаете симптомите на развитие на хипотермия. Такива симптоми са загубата на ориентация, бледа и студена кожа, неконтролируемо треперене, слабост, сънливост, забавяне на сърдечната честота, дишането и др. Ако се изтощите твърде много ще забавите и лечението на хипотермията.

Ако се движите в група - наблюдавайте се се взаимно за признаци на хипотермия и вземете съответните мерки възможно най-бързо.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари