Проблеми при кърмене и тяхното решение

Проблеми при кърмене и тяхното решение

Често срещан е проблемът с кърменето. Почти на всяка майка, която за първи път има детенце, това й се случва. Бебчетата понякога не искат да ядат от гръдта на майката и се дърпат упорито, а вие се чудите какъв е проблемът. Ето няколко идеи какво всъщност може да се е случило и как да разрешите ситуацията в полза и на бебето, и във ваша.

Имате плоски зърна – вземете си коректори за зърна, те ще ви помогнат този малък проблем да бъде решен и вашето бебе да се храни блажено с млякото.

Неспокойни сте – това е въпрос, който трябва да решите вътре в себе си. Не се поддавайте на външни влияния, успокойте се максимално и разберете, че правите всичко това за вашето малко съкровище.

Разранени зърна – почти при всяка млада майка това се случва и е по-скоро естествена реакция на организма и тялото. Доста е неприятно като усещане, но отшумява, а докато това се случи, можете да приложите няколко различни варианта, които ще облекчат болката.

Проблеми при кърмене и тяхното решение

Давайте на бебето да суче по-мъничко, но по- често, за да не огладнява много и да се настървява, когато започвате да го храните. Ако не е захапало хубаво зърното, наместете го, неправилното сучене също може да предизвика много неприятни усещания.

Целта е бебето да обхваща не само зърното, а и ареолата. Може да си сложите и предпазители, но те не винаги вършат работа. Ако проблемът ви продължи, обърнете се към лекар, за да ви каже какво да направите.

Количеството кърма е прекалено малко - слагайте бебето по-често да суче, за да стимулира лактацията, пийте повече течности и си почивайте колкото е възможно повече. Не давайте на бебето да суче само от едната гърда – сученето трябва да е равномерно и от двете.

Бебето отказва да суче – бъдете внимателни с какво се храните и какви лосиони или кремове за тяло използвате. Много е вероятно на бебето тази миризма да не му харесва и поради тази причина да ви „отхвърля”. Вашето хранене също определя и вкуса на кърмата. Подходящи храни за повече кърма са лукът, ядки (орехи, бадеми и др.) и не на последно място много вода.

С течение на времето всичко ще се нормализира.

Като всеки нов процес и този има нужда от проби – всичко ще си дойде на мястото, стига само майката да успее да запази спокойствие, тъй като това дава много голямо отражение на всички процеси в тялото й, и съответно на малкото отроче.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари