Симптоми при възпаление на яйчниците

Симптоми при възпаление на яйчниците

Възпаление на яйчниците, още се нарича от лекарите оофорит. Възможно е изобщо да не забележите, че имате подобен проблем, а той е наистина сериозен.

Ако не му обърнете внимание, постоянният дискомфорт, който изпитвате може да се превърне в хроничен и след това дори в безплодие. Това е една основателна причина да посещавате гинеколог поне 2 пъти в годината на профилактичен преглед.

Причините за възпалението на яйчниците са инфекции. Най-често причинители са Ешерихия коли и в много редки случаи стрептококи, стафилококи или полово предавани микроорганизми. Всичко, което може да ви доведе до спад в имунната система, допринася за възпалението.

Как да различите възпалението на яйчниците?

Какви точно са симптомите на заболяването, зависи от причината за отслабването на имунната система. Това са най-общите и характерни симптоми на оофорита.

Първият симптом е болката – обикновено се появява от лявата или дясната страна на матката, ниско долу в корема или болката е концентрирана в един от двата яйчника.

Ако имате остро възпаление, болките са доста силни при съвсем лек натиск в корема. Възможно е температурата да се повиши.

Често подобни възпаления са придружени и от сърцебиене. Друг симптом на възпалените яйчници е болката при уриниране.

Менструалният цикъл обикновено не се променя. В много редки случаи е възможно усилване или напълно спиране на кръвотечението.

Ако не се лекувате острото възпаление на яйчниците може да премине в хронично след 1 – 2 седмици. Рядко, но се случва, възпалението да не може да се разбере предварително и окончателната диагноза да бъде, когато е вече хронично.

Възпалението на яйчниците обикновено се лекува с антибиотик. Пият се между седмица и десет дни. Болката ще спре след започване на лечението. Добре е да нямате сексуални контакти докато лекувате възпалението.

Рейтинг

3.5
Общо 13 гласували
5 2
4 6
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

t
t
14.03.2016 14:23
pak na lekar, no drug... potursete tochno simptomite,koito imate i gi obqsnete
0
0
mmmmmm
mmmmmm
13.03.2015 13:44
az imam mnogo bolki v stomaha otidoh na ginekolog pisahami recepta vzeh lekarstvata no nesto nemi pomagat kvo moga da napavq???
0
1