Ползите от хипотерапия – терапия с коне

Хипотерапия

Използването на различни нетрадиционни методи за лечение на някакви неразположения става все по-популярно. Вероятно повечето от вас са чували за хипотерапия, но не са се доверявали напълно. Всъщност това е съвсем реален вариант за помощ и се използва все по-често.

Хипотерапия произлиза от гръцката сума “хипос”, което означава кон. Този вид лечение използва движението на коня при езда. Всъщност движенията на животното помагат на хора, които имат проблеми с двигателните функции. При терапията, разбира се, участва е специалист терапевт или рехабилитатор, който обяснява как да застане пациентът, какво да направи и пр.

Лечение с коне

Интересното е, че при хипотерапията стойките, които се заемат върху коня могат да бъдат – върху седлото, гледащ напред или назад, легнал по гръб или по корем. Това се определя от терапевтът, който решава от какво има нужда пациентът, в зависимост от своя проблем.

Хипотеарпията може да помогне за балансиране на стойката, да подобри значително мобилността и функционалността на човек. От друга страна има благотворно влияние върху психиката на човек. При хипотерапията възрастта не е от значение – могат да се възползват от нея и деца и възрастни хора с различни проблеми.

Основната част при терапията се дължи на постоянната необходимост от търсене на равновесие. Яздейки кон, човек винаги трябва да е в кондиция и да внимава, защото в противен случай може да падне от седлото. Липсата на ловкост при заболявания като аутизъм и церебрална парализа могат да бъдат преодоляни с помощта на този вид терапия.

Лечение с хипотерапия

Постоянният контакт между човека и коня помага да се избегне тази неловкост и детето да се почувства по-стабилно, в следствие на което ще спадне чувствително и мускулното напрежение.

Първият курс за обучение е организиран в САЩ през 1987 г. Хипотерапията изисква упоритост и постоянство, но определено може да помогне на хора със следните проблеми:

- Синдром на Даун;

- Речеви увреждания;

- Синдром на Аспергер;

- Аутизъм;

Аутизъм

- Емоционални увреждания;

- Церебрална парализа;

- Болестта на Паркинсон;

- При гърчове;

- Проблеми със забавено развитие;

- Проблеми и травми на гръбначния стълб;

- Мозъчни травми;

- Увреждания на ухото или зрението;

- При хора с много различни фобии и неоправдани пристъпи на тревожност;

- Множествена склероза;

- При хора преживели мозъчен удар;

- Увреждания на сърдечно-съдовата система;

- Ампутация;

- Болки в мускулите;

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари