Глисти при децата

Симптоми за глисти при деца

Глистите при децата съвсем не са признак за небрежност на родителите и се срещат, за съжаление и в семействата, които стриктно следят за чистотата и здравето на детето си.

Хелминти или глисти се наричат червеите, които са способни да паразитират в организма на човек – в стомаха, черния дроб, белия дроб и в други вътрешни органи.

Повечето глистни заболявания се предизвикват от хелминтите от семейство нематоди – аскари и острици. Заразяването с най-разпространените видове глисти става чрез използване на лошо измити продукти, недостатъчно миене на ръцете или при контакт със заразено животно или човек.

Симптоми при глисти

Заради високата степен на разпространеност и слабите клинични прояви глистите при децата не се възприемат като нещо особено сериозно.

Това обаче е грешка, защото хелминтозите водят до общо изтощаване на организма, провокират развитие на алергични заболявания, а понякога са способни дори да предизвикат сериозни поражения на вътрешните органи.

Като общи при всички видове глистни инвазии могат да се отнесат няколко признака – бързо изморяване, раздразнителност и ревливост на детето, недостатъчна телесна маса при нормален и дори засилен апетит, коремни болки от различен характер и чести кожни алергични реакции.

При заразяване с аскар се появява суха кашлица в началния стадий на заболяването, кожни обриви. След 2-3 седмици след инфектиране се появяват симптоми като гадене, рядко повръщане, повишено слюноотделяне, безпокойство - особено през нощта.

Глисти

Периодично се появяват кожни обриви на стъпалата и китките във вид на болезнени водни мехури. Коремните болки се локализират в областта около пъпа. Стомашните проблеми се изразяват в редуващи се диария и запек.

Заразяването с острица и ентеробиоза предизвиква намален апетит, сухота в устата, неинтензивни коремни болки. Много характерни признаци за глисти при децата са сърбеж в областта на ануса, който се засилва през нощта, разчесване и възпаляване.

При момичетата често се появяват вулвовагинити - възпаления със сърбеж, които са свързани с навлизане на хелминтите в половите органи. Във фекалиите могат да се открият малки – до 1 см белезникави, подвижни паразити.

Добре е при първи симптоми да заведете детето на преглед при специалист, за да бъде проблемът навреме овладян и неприятните странични ефекти - отстранени.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3
Общо 24 гласували
5 4
4 4
3 8
2 5
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Подобни Статии

От другите сайтове

Другите търсят

В актуалната публикация виждате Симптоми за глисти при деца. Ако имате критика или считате че публикуваната информация не отговоря на темата Симптоми за глисти при деца, можете да се обърнете към екипа ни от линка за връзка. Пишете ни и ако искате да публикуваме още информация относно Симптоми за глисти при деца.