Фертилност при жените

Фертилност

Различни отговори може да получите, ако попитате няколко човека за това кога е фертилният период на жените. Има вярвания, че това са дните през целия месец с изключение на тези от месечния цикъл.

Според други фертилният период започва седем дни след края на менструацията на жената. Истината е, че месечно жената е най-фертилна през няколко дена, които са индивидуални. Шансът за забременяване е най-голям през дните по време на овулацията.

Най-лесният период от живота на жената да зачене са годините между 20 и 25. Това естествено не значи, че нещата се случват веднага и от първия път. С напредването на годините фертилността постепенно намалява, което пък от своя страна не означава, че забременяването няма да бъде възможно.

Тест за бременност

Не винаги обаче, ако жената е между 20 и 25 годишна възраст, забременява след първия или втория опит. Понякога са необходими месеци, дори една-две години, за да зачене.

А да се случи това, трябва да се разглеждат много различни фактори, а не само организмът на жената. От значение е и стресът, на който двамата са подложени, както и фертилното състояние на мъжа.

Не е задължително, когато нещата не се получават от първия път, да има някакъв здравословен проблем. Много често проблем липсва или е повече на психическа, отколкото на физическа основа.

Прегледи бременни

Достигнала 35 години, всяка жена е наполовина по-малко плодовита, отколкото е била, когато е на 25 години. Жените се раждат с определен яйчников резерв, той намалява с минаването на всеки цикъл.

Жената спира да бъде фертилна тогава, когато настъпи периодът на менопауза. С напредването на годините влагалището става по-неблагоприятна среда за сперматозоидите, появява се и хормонален дисбаланс, както и много други промени.

Бременност

Много са факторите, които влияят на мъжката и на женската фертилност. Така че, ако имате някакви съмнения или притеснения, посетете специалист, за да ви изследва и обясни за възможните проблеми.

За да разберете кога е вашият най-голям шанс за зачеване, можете да си направите графика на фертилността. За тази цел ще ви бъде нужно да наблюдавате себе си поне една или две менструации.

Най-важните признаци за фертилността са базалната телесна температура (може да се измери с обикновен термометър) и цервикалната слуз. Слузта се произвежда от шийката на матката.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари