Дископатия

Как да облекчим болката при дископатия

Дископатията или по-точно - дисковата херния, е състояние, засягащо гръбначния стълб. При него разкъсване на външния фиброзен пръстен на интервертебралния, междупрешленен диск позволява на меката централна част да се деформира и да излезе навън.

Въпреки че на моменти състоянието е изключително болезнено, повечето от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция. Лечението обикновено започва с почивка на легло, нестероидни противовъзпалителни средства, прераства във физиотерапия, прием на перорални стероиди, епидурална инжекция на кортикостероид и завишен контрол на телесното тегло.

Намаляването на отока и възпалението паралелно с болката става след няколко дневна до няколко седмична почивка на легло и пълното редуциране на физическата активност. Заедно с приема на противовъзпалителни лекарства, това ще възстанови засегнатия диск.

Ако болката при дископатия е лека до умерена, тя се контролира с нестероидни противовъзпалителни средства. Прерасне ли в по-силна и не се повлиява от тях, те могат да бъдат комбинират с опиоидни аналгетици.

Дискова херния

При непостоянна болка, проявяваща се в спазми, обикновено се назначават мускулни релаксанти. В редки случаи могат да се приложат и перорални или парентерални стероиди. За облекчаване на болката и другите симптоми за няколко месеца обикновено се прилага епидуралнаната инжекция на стероид в областта на хернииралия диск.

За лечението на дископатията много важна е физиотерапията. Провежда се от физиотерапевт и включва тазова тракция, нежен масаж, терапия с лед и топлина, ултразвук, електростимулация на мускулите и стречинг упражнения. Главната и цел е заякването на мускулите, поддържащи гръбначния стълб.

Ако пациентът е с наднормено тегло, едни от средствата за намаляването на болките в гърба са диетата и физическата активност.

МФизиотерапия

В редки случаи, при които никой от изброените методи не спомогне, се налага оперативна намеса.

Разбира се, за премахване на болката може да се приложи и народна медицина. Ето няколко рецепти:

- 4 глави чесън се счукват. Смесват се с 1 с.л. олио, сода бикарбонат и сол. Болното място се намазва с получената смес и се увива с плат. Компресът се сменя на всеки 12 часа, в продължение на 3 дни.

- Парче плат се напоява с ябълков оцет. Върху него се начуква бял тамян и се поставя върху кръста. Носи се поне 1 час. През нощта болното място се намазва със силна ракия или спирт. Отгоре се слага вестник и се омотава с вълнен шал.

- Един настърган картоф се разстила добре върху кръста и се увива с нещо за през нощта. Повтаря се всяка вечер, докато болката отмине.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

2.6
Общо 7 гласували
5 1
4 1
3 1
2 2
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
диди
03.02.2014 14:37
ТОва с тамяна било много ефикасно.
0
0

Водещи от категорията

Подобни Статии

От другите сайтове

Другите търсят

На текущата страница виждате Как да облекчим болката при дископатия. Ако имате предложение или считате че публикуваната информация не отговоря на статията Как да облекчим болката при дископатия, можете да се обърнете към нас от форумуляра за връзка. Пишете ни и ако бихте искали да напишем повече информация за Как да облекчим болката при дископатия.