Днес е световен ден за борба с рака

Рак

Днес е 4 февруари - Световният ден за борба с рака.

Световният ден за борба с рака е международен и се отбелязва всяка година на 4 февруари. В него целият свят застава обединен пред страшната болест. Създаден е с цел обществото да разбере по-добре какво означава тази болест и да осъзнае какво е нейното въздействие в целия свят.

Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие е била на 4 февруари 2000 година в Париж. Там се приема Парижката харта срещу рака. Тогава се взема и решението за определяне на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.

И тази година кампанията за борба с коварната болест ще бъде фокусирана върху Цел номер 5 на Световната декларация за рака - да се опровергаят вредните митове и грешни концепции за рака под надслов: "Ракът - знаете ли"?

Ежегодно над 12 милиона души получават диагноза рак и 7.6 милиона умират от болестта. Прогнозите са мрачни - ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.

В Европейския съюз всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а диагнозата се поставя на приблизително 3.2 млн. души. Това я поставя на второ място по честота причина за смърт след сърдечно-съдови заболявания.

Прегледи

Въпреки по-добрата и прецизна профилактика заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства. Увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението пропорционално нараства с броя на пациентите с рак.

Лъч светлина внася фактът, че 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Това става с няколко прости промени в живота ни: спиране на тютюнопушенето, занижена консумация на алкохол и концентрирани напитки, умерено излагане на слънце, поддържане на здравословно тегло, здравословно хранене, спорт, профилактични прегледи и знанието как да се предпазвате от инфекции.

Днес министърът на здравеопазването Таня Андреева открива новата гама камера Symbia T16 в Онкологичната болница в София. Проектът е на стойност 2 милиона лева. Symbia T16 е хибриден апарат SPECT-CT последно поколение, представляващ двуглава гама-камера и рентгенов компютър-томограф 16-slice, интегрирани в едно гентри. Той съчетава в себе си предимствата и намалява недостатъците на двата диагностични метода: нуклеарно-медицински и рентгенов.

Symbia T16 е най-модерният сред трите подобни хибридни апарата в страната ни. Той дава възможност за провеждане на всички сцинтиграфски изследвания, дефинирани в протоколите на Националния стандарт по нуклеарна медицина.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари