Минералната вода и кофеинът водят до остеопороза

Минералната вода и кофеинът водят до остеопороза

Минералната вода е враг на жените, твърдят френски лекари. Честата консумация на напитката от дамите създава предпоставка за заболяване от остеопороза.

Досега се смяташе точно обратното, че минералната вода е полезна и предпазва от остеопороза.

Минералната вода и кофеинът водят до остеопороза

Статистиката сочи, че една на всеки три жени страда от остеопороза, докато при мъжете съотношението е 1 към 12.

Известно е, че от тази болест страдат основно представителките на нежния пол. При нея се разрушава костната тъкан и костите стават много крехки.

Причината е недостатъчия внос на калций и витамин Д с храната.

Заседналия начин на живот и липсата на физическо натоварване също отслабва костите и ускорява загубата на минерали в тях. Пушенето пък потиска синтезата на ново костно вещество.

Другият враг на дамите, който също подпомага развитието на болестта, е кофеинът.

Прекомерна консумация на кафе (над 5 чаши дневно), готварска сол, черен чай, злоупотреба с алкохол – тези нездравословни навици водят до увеличено отделяне на калция чрез бъбреците и до загуба на костно вещество.

Поради тази причина е по-добре да не се злоупотребява с тези напитки.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Аделина
Аделина
25.07.2013 10:18
Нищо от написаното по- горе не е вярно!! До остеопороза се стига след дългогодишна консумация на млечни продукти!Те съдържат лактоза, която човешкия организъм не може да усвои. Лактозата предизвиква окисляване в организма и съответно разрушаване на човешките кости. Ако не ми вярвате се запитайте защо вегетарианците най- вече в Азия не познават болести като рак, остеопораза, диабет и живеят над 100 години?!...Защото не консумират нито месо, нито мляко!
1
0