Застрашен ли е плодът при проблеми с щитовидната жлеза

Раждане

В резултат на хиляди изследвания през последните петдесет години е установена ярка зависимост между наличието на тиреоидни автоантитела в организма на жената и загубата на плода вътреутробно (фетуса).

Предполага се, че заместителна терапия с тироксин, който да подпомага правилната функция на щитовидната жлеза, намалява опасността от загуба на фетуса.

Хормоните на щитовидната жлеза са изключително важни за нормалното развитие и функциониране на мозъка и нервната система на плода. И при едно такова отклонение в дейността на щитовидната жлеза на жената може да се стигне до тежки и необратими последици за детето - мозъчно увреждане и съпътстващото неврологично отклонение.

През първият триместър фетусът използва майчиния щитовиден хормон ТСХ до към 12 гестационна седмица (г.с.), когато неговата щитовидна жлеза започва да работи самостоятелно. И вече към 20 г.с. фетусът попада под контрола на неговия хипофизарен ТСХ. А количеството йод, необходимо също за правилното му развитие, се набавя от майката, поради което е важно тя да приема храни, богати на йод.

Най–общо казано, бременността може да отключи заболяване на щитовидната жлеза, неустановено до момента, и ако не се открие навреме, е възможно да се стигне до здравословни проблеми у фетуса. Това е евентуална причина за сърдечна недостатъчност и хипотрофия (ненаддаване на тегло).

Бременност

Леко изразеният хипертиреоидизъм не е особено опасен и не налага спешно лечение, което не означава, че не трябва да се наблюдава активно стойността на ТСХ.

При необходимост се прилагат препарати, обикновено в таблетна форма перорално - тиреостатици, които намаляват производството на хормони от щитовидната жлеза. Както хипертиреоидизъм, така и хипотиреоидизмът е опасен за здравето на майката и плода, което налага също перорално лечение със синтетични хормони на щитовидната жлеза.

Проблемите с щитовидната жлеза са честа причина жените да посещават центровете за репродуктивна медицина, които могат да са от полза за раждането на здрави бебета.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари