Лупус еритематозус и бременност

Бременност

При Системният лупус еритематозус (СЛЕ) са налице редица симптоми. Такива са симптомите от страна на мускулно-ставната система, кожна симптоматика, от страна на вътрешните органи със засягане на бъбреци, бели дробове, сърце.

През последните няколко десетилетия се установява, че броят на бременните и родилките с такова автоимунно заболяване се е покачил. Честотата е близо 1 на 1250 случая. За състоянието и прогнозата на такива жени са важни нейната възраст, дали е първескиня (при първо раждане) или мултипара (при второ, трето и т.н. раждания), наличието на други майчини или фетални (на плода) заболявания, както и дали са налице антифосфолипидни антитела, характерни за заболяването.

Установено е още, че по време на бременността в една трета от случаите заболяването се повлиява положително, в една трета не се променя, а в останалата една трета от жените се влошава.

Проучване от 2008 година на Clowse и неговите колеги обхваща 13 555 бременни жени със Системен лупус еритематозус. Те установяват, че при 5.6 % от жените е налице появата на диабет, при 3.9 % на хипертония, 4 % на тромбофилия, в 0.2 % от случаите е налице някакво бъбречно заболяване и също 0.2 % е рискът от белодробна хипертония.

Също може да се появи прееклампсия (високо артериално налягане, белтък в урината и отоци по тялото ) в 22.5 %, преждевременно раждане в 20.8 %, изоставане в развитието на плода (ретардация) 5.6 % и други. За съжаление има висок фатален риск за майката, който по последни данни е 325 на 100 000 жени.

Лекар

При латентно състояние на СЛЕ поне 6 месеца преди забременяването, липса на оплаквания от страна на бъбреците, не е налице прееклампсия и не се локализират антифосфолопидни антитела бременността и раждането могат да протекат нормално.

При жени със СЛЕ и бъбречна симптоматика по–често се наблюдава хипертония, прееклампсия, но през последните години прогнозата за тях се е подобрила значително. Появата на хронична хипертония се наблюдава в 30 % от случаите.

Наличието на Лупус еритематозус често довежда до преждевременно раждане, ретардация на плода, която често се наблюдава при хипертония на майката или прееклампсия.

Общо взето най–рядко се среща комбинацията на СЛЕ и диабет, при пациентки трябва много стриктно следене на захарите в организма.

Антифосфолипидният синдром от своя страна често може да се открие и при изследване причините за спонтанни аборти или мъртви раждания. А наличието на този синдром през бременността, често се свързва с ранна прееклампсия, ретардация на плода вътреутробно, отлепване на плцентата и преждевременно раждане.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари