Дебелите хора били по-непродуктивни на работа

затлъстяване

Затлъстелите хора са по-склонни към нараняване на работното място и са по-малко продуктивни, сочат резултатите от ново проучване. Хората, които имат проблеми с килограмите, имат нужда от по-дълги почивки от останалите служители, смятат учените.

Проучването е проведено в Университета в Бъфало, САЩ и целта на учените е да разберат как хората с различно тегло се справят на работните си места.

В изследването са участвали 32 души, които специалистите са разделили в четири категории, в зависимост от техните килограми. Категориите са младежи – затлъстели и незатлъстели, възрастни – отново в две групи – затлъстели и незатлъстели.

Учените са възложили задачи на всеки участник, в които са се използвали различни способности – хващане с ръка, вдигане от рамо, сглобяване. На всеки са дадени по три отделни задачи, като във всяка работа, която им е възлагана, има период на покой и период на движение.

Работа

Нивото на активност на задачите, които учените са посочили, е сходно с темповете на производство. Според резултатите жените са се справили по-зле от мъжете.

Един от специалистите, които провеждат изследването – доктор Лора Кавуото, твърди, че най-големи различия са открити в захващането с ръка и сглобяването.

Според резултатите след приключването на изследването в групите на затлъстелите хора се отчита значително по-кратка издръжливост – средно с 40 %.

При затлъстяване се намалява кръвният поток, което от своя страна намалява и количеството кислород, както и източниците на енергия – при изпълнение на задачи мускулите се изморяват по-бързо.

Според доктор Кавуото, ако служителите имат наднормени килограми, вероятно имат нужда от по-дълги почивки, за да успеят да се възстановят и да достигнат до първоначалното състояние на мускулната функция.

Според данни на Световната здравна организация детското затлъстяване е сред най-сериозните здравни проблеми. Учените напомнят, че при затлъстелите деца опасността от сериозни болести е по-голяма, отколкото при децата с нормални килограми.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари