Хлорът в басейните е опасен за деца с астма

Хлорирана вода

Плуването като спорт и начин за почивка на тялото и ума е отличен вариант за релакс. Този спорт е полезен както за малки деца, така и за възрастните, защото той доказано подпомага здравословното състояние на тялото.

Оказва се обаче, че водата в басейните може да е опасна за здравето, особено на най-малките. Изследвания посочват, че плуването в хлорирани басейни, и най-вече в закритите такива, повишават риска от развитие на дихателни проблеми у малките деца. Такива могат да бъдат астма или сенна хрема.

Дезинфекцията на водата е категорично важна и нужна, но въпреки това някои патогени остават да живеят в нея.

Дете

Също са налице доказателства, че хлорираната вода, смесвайки се с телесни течности, микроорганизми, слънцезащитни кремове и други, довежда до увреждане на клетъчното ДНК на човека. Това е рисков фактор за повишаване на опасността от развитие и на злокачествено заболяване.

Тези вредни странични продукти, получаващи се от реакцията между хлор и човешки клетки, микроорганизми и други се наричат дезинфектант странични продукти. Те се получават от взаимодействието на хлор и отделящата се в урината и потта пикочна киселина.

В последствие тези вещества се абсорбират през кожата и лигавиците, които са по-неустойчиви при малките деца. И навлезли веднъж в тялото, те стават респираторни дразнители.

Басейни

Учените потвърждават теорията, че продължителното излагане на вредните въздействия на хлорираната вода причинява възпалителни реакции на дихателната система, което може да доведе и до увреждане на белите дробове.

Проучване от 2010 година посочва, че децата под 2 годишна възраст са най-уязвими. Те са оказват по-склонни да развият астма, алергии, бронхити и други. Също има доклади, описващи повишена честота от поява на екземи.

Специалистите посочват, че не толкова честите случаи на излагане на действието на хлор и неговите производни, не оказва негативен ефект върху здравето на човека.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари