Борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световен ден за борба с диабета

Днес отбелязваме Световен ден за борба с диабета. По този повод у нас още преди месеци стартира сериозна информационна кампания. И този път организатори на инициативата са Национална асоциация на децата с диабет, Национална пациентска организация и Българска асоциация диабет.

Тази година фокусът на кампанията ще е насочен върху здравословното хранене, тъй като то играе важна роля в превенцията срещу диабета, както и в живота с болестта.

Днес 1000 доброволци ще изпълнят син пърформанс в 20 града по случай

Деня на диабета.

В 11 часа диабетици, доброволци и близки ще облекат сини тениски и ще сформират по един голям син кръг – символ на борбата с диабета, в 20 града. Целта е да се даде тласък на кампанията Диабет – утре може да си ти, показвайки съпричастност и солидарност към децата и възрастните, страдащи от диабет.

Синият кръг в София ще е около фонтана пред Президентството, в Бургас – пред Общината, във Варна – пред УМБАЛ Св. Марина, във Велико Търново - Стамболовия мост, в Русе – пред Часовника, в Пловдив – пред Историко-философски факултет на ПУ П.Хилендарски

ден за борба с диабета

Според информация, предоставена от Международната диабетна федерация, тази хронична болест засяга над 382 милиона човека. За жалост, половината от засегнатите даже не предполагат за заболяването си. През последните дванадесет месеца броят на диабетиците се е увеличил с 11 милиона. У нас от диабет страдат повече от 570 хиляди човека. Почти 150 000 от тях до момента не са получили диагноза.

По думите на специалистите недостигът на информация по този наболял въпрос кара засегнатите хора да се крият, а останалите да се страхуват от профилактични прегледи. Лекарите са категорични, че дори с открита захарна болест пациентите могат да водят пълноценен живот, стига да се грижат за здравето си.

Съществуват два основни типа захарен диабет–тип 1 и тип 2. За децата по-характерен е първият тип, докато възрастните по-често страдат от втория тип диабет. Фактори, които могат да повлияят за появата на заболяването са наднорменото тегло и наличието на близки родственици, болни от захарен диабет.

Признаците, при които трябва задължително да се ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, непрестанен глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, отпадналост, влошено зрение и др.

Създаването на здравословни хранителни навици у малчуганите е от голямо значение за предпазване от диабет. Тук основната роля се пада на родителите. Физическа активност и балансираният хранителен режим значително намаляват риска от развитието на диабет тип 2.

Редовно вървене поне 30 минути дневно намалява риска от появата на диабет с около 40 процента. Проучванията категорично показват, че промяната в начина на живот снижава опасността от захарен диабет с 58 процента, обясняват експертите.

3.5
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати