Какво е електроенцефалограма?

Преглед за Епилепсия

Електроенцефалограмата (ЕЕГ) представлява диагностичен тест, с чиято помощ се изследва електрическата активност на мозъка.

Това е неинвазивна процедура (безкръвно изследване), която открива и диагностицира различни неврологични заболявания.

Тестът се прави в лечебно заведение под контрола на лекуващ лекар. Електрическата активност на мозъка се изследва с помощта на малки метални дискове (електроди), поставени върху скалпа.

Те са свързани посредством специални проводници към компютър, който записва активността на мозъка чрез вълнообразни линии.

Мозъчните клетки (невроните) комуникират помежду си посредством електрически сигнали, наречени импулси. Именно тези импулси се измерват с помощта на ЕЕГ.

Електроенцефалограмата най-често се прилага за откриване на заболяването епилепсия. И при налично такова, електрическата активност на мозъка е с характерен рисунък.

Рентген

С диагностична цел ЕЕГ се прилага при мозъчна травма, при случаи на загуба на съзнание без видима причина, при болестта на Алцхаймер и деменция, за установяване на туморни образувания в мозъка и редица други.

Методът не предизвиква болка и дискомфорт у пациента, но научната му стойност е голяма. Важно е да се отбележи, че прилагането му става само с препоръка от лекар–невролог.

ЕЕГ се прави, когато човека е в легнало положение със затворени очи. Електродите са поставени върху скалпа, а те свързани с компютър, на който се изобразяват мозъчните импулси.

Важно е преди теста да не са слагани на косата стилизанти като гел и лак за коса. Също не трябва да е консумирано кафе поне 8–10 часа преди изследването.

Ако пациентът приема някакви лекарства, то те трябва да бъдат упоменати преди теста.

След като графиката от ЕЕГ се разчете от лекар невролог, той според вида на линиите определя дали графиката на мозъчните импулси е в нормите или е налице някаква патология.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Таня Йорданова
Таня Йорданова
13.12.2014 10:33
Стига да работи апарата и да е компетентно лицето, което ще ги разчете, а не да се пишат шаблонни измислици.
3
0