Жени с посттравматичен стрес са с риск от диабет тип 2

Посттравматичен стрес

Посттравматичният стрес (ПТС) е състояние, което се проявява след изживяване на някакво стресово събитие, психическо или физическо. Опасностите за човек са много, основно свързани с налична психологическа травма, но не е малка възможността за поява на метаболитни разстройства.

Последно изследване в областта установи, че жените, преминали през такъв стресов момент, отключват диабет от втори тип. Тази метаболитна болест се характеризира с инсулинова недостатъчност, която по-често се лекува медикаментозно и с подходяща диета, без да се налага внасяне на хормон инсулин от вън.

Анализът на учените открил още, че тези от жените, изложени на такава психогенна травма, е два пъти по-вероятно да проявят симптоми на диабет тип 2, за разлика от необременените дами.

И за да бъде изследването докрай акуратно, специалистите от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън провели проучването си върху жени с ПТС. Те взели под внимание и това дали са пушачки, налице ли е затлъстяване, начин на хранене, физическата им активност, които биха повлияли върху проявата на диабет тип 2.

Авторите анализирали над 49 000 жени за период от 1989 до 2011 година. Анализите им потвърдили, че участничките с посттравматичен стрес са с повишен риск от развитието на диабет тип 2. Също установили, че опасностите са по-големи, ако те са с наднормено тегло и ако приемат антидепресанти.

Също се оказало, че тютюнопушенето, приемът на алкохол и физическата активност не повлияват крайния резултат и появата на диабет.

Резултатите посочили още, че е от значение и степента на проява на симптомите на ПТС, за развитието на метаболитно разстройство. Това означава, че колкото повече признака са налице, толкова по-голяма е вероятността да се развие захарна болест. Най-честите симптоми са наличието на кошмари, безпокойство, инсомния (липсата на сън) и редица други.

За това при налични признаци е от съществено значение консултация с лекар.

Рейтинг

3
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари