Световен ден за борба с рака: Не извън нас!

Розова панделка

На днешния ден се отбелязва Световният ден за борба с рака. По данни на световната здравна организация онкологичните заболявания са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб. Всяка година около 8.2 милиона души умират вследствие на коварното заболяване. Половината от тях са на възраст между 30 и 69 години.

Близо 35 000 души в България или по 10 души дневно чуват тежката диагноза у нас всяка година, като тенденцията за увеличаване на раковите заболявания в световен мащаб се забелязва и у нас. Държавата ни е първенец в черната класация на Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания.

Злокачествените заболявания на млечната жлеза и ракът на белите дробове при мъжете са раковите заболявания с най-голяма честота у нас. Българите боледуват още от тумори на дебелото и правото черво, на стомаха, на простатната жлеза, на шийката на матката и др.

Рак на гърдата

Тази година Световният ден за борба с рака се фокусира върху четири основни аспекта на човешкия живот, които са от ключово значение за намаляване на заболеваемостта от коварното заболяване.

Обръща се внимание на здравословния начин на живот, профилактичните прегледи и ранната диагностика, достъпно лечение за всички, диагностицирани с тежката диагноза и подобряване на качеството на живот.

Специалистите са категорични, че водещите причини за поява на злокачествени ракови заболявания се дължат на външни фактори. Според лекарите 80 % от случаите на рак са обусловени от начина на живот, злоупотребата с алкохол и тютюн, намалената физическа активност и нездравословното хранене.

Химиотерапия

Онкологията е един от най-бързо развиващите се клонове на медицината. През последните десетилетия бяха открити много нови терапии, медикаменти и др. процедури, с които да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот на пациентите с рак.

Въпреки усилията на медиците коварната болест е втората по честота причина за смъртност в рамките на Европейския съюз след сърдечно-съдовите заболявания.

Ракът е виновен за смъртта на две от десет жени и трима от десет мъже, което прави около 3.2 милиона европейци годишно. Още по-тревожни са данните на Международната организация за борба с раковите заболявания, които показват тревожна тенденция към увеличаването на злокачествените ракови заболявания, въпреки по-добрата профилактика и лечение на различните видове рак.

На фона на тази стряскаща статистика дойде новината, че липса на финансиране може да доведе до блокиране на модерната лаборатория за лечение на мозъчни тумори към болница Свети Иван Рилски в София.

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари