Червени чушки за добро здраве

Ядене на червена чушка

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие. Днес ще обърнем по-специално внимание на вкусните червени зеленчуци и по-точно на техните ползи върху човешкия организъм.

Всъщност червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки.

Пиперът е богат на минерали като натрий, въглехидрати, желязо и витамини А и С. Съдържа мощни антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в превенцията на рака. Свободните радикали са причина за натрупания в артериите холестерол, което води до сърдечно-съдови заболявания.

Този вид зеленчук е особено богат на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива.

В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката.

червени чушки

Освен значение за вкуса, обаче, капасаицинът има и полезни свойства – стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Сокът на червените чушки е много богат на силиций – вещество, което е много важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези.

Сокът от червени чушки, смесен със сок от моркови дава отлични резултати за изчистването на пъпки и акне от кожата. Сместа от двата сока се препоръчва и при газове в червата, спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл.

Лесен за приготвяне, този традиционен зеленчук се оказва и изключително полезен, така че е желателно да присъства възможно най-често на трапезата ви.

Само трябва да се почисти от семките и дръжката, после да се нареже на ситно, на ленти или на кръгчета, както е необходимо, за да подхожда на ястието.

Еднакво вкусни са и сурови, и готвени. А сладкият им аромат и вкус се увеличава многократно, ако са запечени на грил, барбекю с дървени въглища или фурна.

4
Общо 4 гласували
5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати