Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Червени чушки за добро здраве

Червени чушки за добро здраве

Ядене на червени чушки

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие. Днес ще обърнем по-специално внимание на вкусните червени зеленчуци и по-точно на техните ползи върху човешкия организъм. Ще узнаем важните свойства на чушките.

Защо червените чушки са полезни за здравето?

Всъщност зелената и червената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки.

Пиперът е богат на минерали като натрий, въглехидрати, желязо и витамини А и С. Съдържа мощни антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в превенцията на рака. Свободните радикали са причина за натрупания в артериите холестерол, което води до сърдечно-съдови заболявания.

Червените чушки са богати на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива.

В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката.

Освен значение за вкуса, обаче, капасаицинът в чушките има и полезни свойства – стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Сокът на червените чушки е много богат на силиций – вещество, което е много важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези.

Сокът от червени чушки, смесен със сок от моркови дава отлични резултати за изчистването на пъпки и акне от кожата. Сместа от двата сока се препоръчва и при газове в червата, спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл.

Лесен за приготвяне, този традиционен зеленчук се оказва и изключително полезен, така че е желателно да присъства възможно най-често на трапезата ви.

Червени чушки

Само трябва да се почисти от семките и дръжката, после да се нареже на ситно, на ленти или на кръгчета, както е необходимо, за да подхожда на ястието.

Еднакво вкусни са и сурови, и готвени. А сладкият им аромат и вкус се увеличава многократно, ако са запечени на грил, барбекю с дървени въглища или фурна.

Доказани ползи от червените чушки

Стимулират храносмилането - хранителните фибри от червените чушки регулират чревния транзит, като се борят с проблеми като запек или диария. Високият прием на фибри намалява риска от дивертикулит, хемороиди, камъни в бъбреците, но също така облекчава симптомите на синдрома на раздразненото черво.

Съдържат ликопен - пигментът, който придава червения цвят на червените чушки, ликопен, има много полезни ефекти върху здравето. Някои изследвания показват, че ликопенът намалява риска от рак на простатата, рак на шийката на матката и рак на панкреаса.

Съдържат 30 различни антиоксиданта - червената чушка, подобно на черен пипер, съдържа висока концентрация на антиоксиданти, за които се знае, че имат благоприятно влияние върху здравето. Антиоксидантите се борят с ефекта на свободните радикали върху тялото, както и с оксидативния стрес.

Помагат за лечение на анемия - червените чушки са полезни, защото съдържат голямо количество витамин В6, който играе съществена роля в производството на хемоглобин, което от своя страна спомага за оксигенацията на организма. Някои изследвания показват, че витамин В6, консумиран в големи количества, може да облекчи симптомите на анемия и дори да предотврати анемията.

Полезни при лечение на артрит - високото съдържание на мед в червеният пипер го прави ефективно естествено противовъзпалително средство. Червеният пипер може да намали симптомите на артрит и други възпалителни състояния.

Увеличават костната плътност - червените чушки са полезни за консумация и защото съдържат големи количества витамин К, който повишава нивото на протеин, необходим за поддържане здравето на костите, намалява риска от остеопороза. Витамин К е особено необходим за жени в менопауза и е с повишен риск от остеопороза.

Благоприятни за здравето и функционирането на мозъка - манганът играе важна роля в работата на мозъка. Той се намира във високи концентрации в червените чушки.

Освен това, червената чушка е богата и на витамин В1, който е полезен за пациентите с Алцхаймер.

Много са ползите от червените чушки

Поддържат здрава кожа - консумацията на червени чушки също е важно за поддържането на здрава кожа. Ниацин, т.е. витамин В3, се намира в изобилие в червените чушки. Но той е ефективен и при лечение на акне. Ниацинът намалява кожните възпаления, дразнене и зачервяване, облекчава акне, но също така и други екземи и кожни раздразнения.

Предотвратяват мускулни крампи - похапването на червени чушки помага да предотврати мускулни крампи. Дефицитът на калий често се проявява чрез мускулни крампи и този вид пипер може да се похвали с високо съдържание на калий.

Как можем да ядем повече червени чушки?

Както вече стана ясно, червените чушки присъстват често в българската кулинария. Те са ароматни, питателни и вкусни. Рецептите с червени чушки са разнообразни и любими на малки и големи. Под каква форма да похапваме повече червени чушки?

- Сурови - с тях можем да си направим салатки с чушки, салати с нахут, студени сандвичи с чушки и др.

- На скара (ароматът на печения пипер става по-сладък, тъй като съдържанието на вода е намалено и концентрацията на захар се увеличава). Включете червените чушки в зеленчуци на скара, салати с риба тон, салати с булгур, топли салати.

- туршии с чушки - пържени чушки, любимата гръцка туршия и др.

- неустоими пълнени чушки - със сирене фета, други зеленчуци, с месна смес. Класика в жанра за чушки с боб, чушки с яйца и сирене, чушки с кайма и ориз.

- основни ястия с чушки - червените чушки можете да добавите в различни гювечета, гювечи с месо (или постни), ястия в гърнета, мусака и др.

- вкусни разядки с чушки - червените чушки са и част от пиперкови разядки, традиционни лютеници. Те са основна съставка от айвара.

Има още много рецепти с чушки, някои от тях са богати и включват много компоненти, а други са съвсем простички, но невероятно вкусни. Например пържени чушки в доматен сос. Кой не обича да ги похапва!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest