Добрият сън няма нужда от пижами

Спане

Ако не можете да се наспивате добре и се чувствате изморени, след като станете сутрин, решете проблема, като спите без пижама. Този съвет е на руски учени, които са провели проучване какво пречи на добрия сън. Те обясняват, че при заспиване температурата на всяко човешко тяло спада и всички процеси в организма се забавят.

Дрехите, както е известно, поддържат по-висока температура на тялото и опасността от прегряване се увеличава. Причината е, че се нарушава нормалният топлинен обмен, допълват руските учени. Най-честият резултат от тези промени са кошмарите, дискомфорт, чести събуждания през нощта.

Вследствие на това в кръвта попада по-голямо количество от хормона на стреса, известен още като кортизол. Той пък, от своя страна, е виновен за затлъстяването, заключават учените. За да нямате подобни проблеми и да се чувствате недоспали и изморени сутрин, спете голи – руските специалисти са категорични, че дискомфортът, ако не изчезне, поне значително ще бъде намален.

Лош сън

По този начин и кортизолът в кръвта няма да бъде увеличен – на негово място ще бъде друг хормон, който действа като антидепресантокситоцин. Високата концентрация на окситоцин в човешкия организъм намалява опасността от онкологично заболяване и укрепва имунитета.

Дамите имали и още една причина да избягват пижамите – липсата на дрехи предпазвала от гъбични заболявания. Причината е, че тялото се поти, когато е с пижама/дреха, а това създава много добри условия за размножаването на гъбички, сочи се в проучването.

Разбира се, резултатите се отнасят за възрастните хора – при децата, оказва се, има друга пречка за качествената почивка, посочва се в друго проучване.

Малчуганите, които имат в стаите си някакво мобилно устройство, спят средно с 21 минути по-малко от останалите дечица, които нямат никакви електронни джаджи в спалните си.

Това изследване трябва да накара родителите да се замислят и може би да не позволяват не децата си дори да спят със смартфон до главата, категорични са учените.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари