Облекчаване на синдрома на Рейно

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно е вид заболяване, което се свързва с намаленото количество на кръвта в човешкия организъм. То не е общо като анемията например, а местно и се дължи на намалението на артериалния приток на кръвта към тъканите.

Не става въпрос и за напълно пресъхване, а за силно намаляване. На медицински език синдромът на Рейно се числи към ангиоспатичната исхемия, а, казано на прост език, означава посиняване на крайниците.

Синдромът на Рейно засяга в повечето случаи жените. Доказано е и че по-често се засягат ръцете, а не краката.

Няма точни данни какво точно предизвиква синдрома на Рейно, но се знае, че посиняването или побеляването на ръцете или краката се проявява при ниски температури или при предизвикани стресови ситуации.

Повечето лекари се въздържат от предписване на медикаменти, които да разширяват кръвоносните съдове, защото носенето на по-дебели дрехи, ръкавици и чорапи често помага за облекчаването на синдрома на Рейно.

Опасност настъпва, единствено ако пациентът нехае тотално за своето заболяване и не предприема нищо. В такива случаи, макар и извънредно рядко, може да се стигне до тежко нарушение на кръвоснабдяването, което понякога води и до ампутация на крайника.

Хмел

В народната медицина се срещат някои доказали се билкови рецепти, които помагат за облекчаване синдрома на Рейно. Необходимо е само да си набавите нужните билки в изсушен вид и да ги пропорционирате правилно.

Ето най-известните билкови рецепти от българската народна медицина, които помагат за облекчаване синдрома на Рейно:

Отвара за пиене при синдром на Рейно

Необходими продукти: 200 г корени от жълта тинтява, 50 г цвят от глог, 50 г стъбла от хвощ, 50 г корени от дилянка, 50 г шишарки хмел, 30 г стъбла от бял равнец, 30 г стъбла от синя тинтява, 25 г цветове от слез

Начин на приготвяне: Всички билки се смесват и 2 с. л. от тях се слагат да врят за 10 мин в 500 мл вода. От така получената смес се пие по 100 мл по 4 пъти на ден преди ядене.

Билкова вода за мазане при синдром на Рейно

Необходими продукти: 2 шепи трина (остатъците от сеното), 5 с. л. мед, 5 с. л. брашно

Начин на приготвяне: Трината се слага да ври в 2 л вода за около 30 мин. След като изстине дотолкова, че да не пари, с нея се намазват ръцете, които престояват така около 10 мин. Измиват се и се намазват със смесените мед и царевично брашно.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари