Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Пиенето на чай подобрява мозъчната дейност

Пиенето на чай подобрява мозъчната дейност

Пиене на чай

Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история успява да завладее целия свят. Голямата му популярност се дължи на силно тонизиращото му действие.

Листата на зеления чай не са ферментирали, а само са печени и изсушени. Вкусът на напитката е много по-деликатен и изтънчен, а по-ниското съдържание на кофеин я прави подходяща и за хората с високо кръвно налягане. Зеленият чай води първенството по съдържание на витамин P, който в комбинация с голямото количество витамин C укрепва капилярите.

Зеленият чай засилва паметта и мозъчната дейност и е естествен стимулант при усилена умствена работа. Благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти предпазва от ракови заболявания и подобрява общото състояние на имунната система.

Не на последно място напитката ускорява метаболизма и изгарянето на мазнините. Учените установяват, че неврологичната активност се повишава около половин час след консумацията на черен или зелен чай. Подобрява се паметта и способността за взимане на решения.

Не е ясно кои точно съставки водят до този благоприятен за мозъка ефект, но според предишни проучвания в областта, основната заслуга е на флавоноидите. Те остават незасегнати и след добавяне на мляко към напитката.

Зелен чай

Учените изследват мозъчните вълни сред доброволците, взели участие в проучването, за да се установи ефектът от чая върху различните неврологични функции. Осем участници са помолени да консумират чаша зелен или черен чай, преди измерване на мозъчната им активност. Електродите, прикрепени към главите им, „улавят“ повишаване на три типа мозъчни вълни – алфа, бета и тета, в рамките на един час след консумацията на напитките.

Според друго изследване, проведено през 2009 г, специалистите стигат до извода, че хората, които редовно пият зелен чай, се поддават по-трудно на стреса и с до 44% по-рядко проявяват симптоми на депресия.

Освен това, редовната консумация на древната напитка помага за предотвратяване развитието на диабет тип 2, както и да намали прогресирането на заболяването, когато то вече е факт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest