Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Шепа ядки дневно ни пази от ранна смърт

Шепа ядки дневно ни пази от ранна смърт

Шепа Ядки

Последно проучване на учени от университета в Маастрихт, Нидерландия показа, че консумацията на една шепа ядки дневно намалява значително риска от ранна смърт, съобщи Би Би Си.

В мащабното проучване се включили повече от 120 хиляди холандски граждани. Те трябвало подробно да опишат хранителните си навици във времето между 1986 и 1996 година.

Първоначалните анализи на получените данни показали, че с честата консумация на сурови ядки рискът от ранна смърт намалява със значителните 23 процента. Такива резултати са показали хората, участвали в експеримента, които в продължение на наблюдавания 10-годишен период от време са консумирали поне по 10 грама ядки на ден.

Възрастта на участвалите в проучването била между 55 и 69 години. При любителите на ядките е забелязан значително по-малък риск от смърт, породена от рак, диабет, респираторни и невродегенеративни състояния в сравнение с останалите участници. Най-много отслабва рискът от невродегенеративни състояния – с 45 процента, следван от респираторните заболявания – 39 процента, и диабет – 30 процента.

Учените определят причините за положителните данни сред консумиращите ядки с тяхната полезност и съдържание на важни за организма вещества и съставки. Научно е доказано, че шепа ядки влияят благотворно върху дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм.

Видове Ядки

В зависимост от техния вид те са изключително богати на витамини от групите А, Е и В. В тях има също така много микроелементи като калий, калций, фосфор и желязо. Все още не е установено кой е най-полезният вид ядки, защото повечето имат различно влияние върху различните части на тялото.

Честата консумация на лешници се препоръчва горещо от диетолозите поради ниското съдържание на въглехидрати. Също така този вид ядки има благотворно влияние върху простатата и нервите, както и при и хроничните бронхити.

Фъстъците от друга страна са богати на фолиева киселина с всичките полезни нейни качества. С високата си масленост са изключително подходящи за хора с язва и гастрит.

Бадемите съдържат най-много калций и витамин Е. Те са полезни при анемия, нарушения в зрението, а бадемовото масло действа благотворно на кожата, защото отстранява почти всички раздразнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest