Митове и факти за пърхота

Пърхот

От косата ви падат бели люспи, а кожата на главата ви сърби и е раздразнена? Това са типичните признаци, че имате пърхот - хронично кожно заболяване, което засяга повече от 50 процента от нас.

Няма нужда да страдате. Според световноизвестния дерматолог Елиза Левковиц, работеща в козметичния гигант Head & Shoulders, пърхотът е напълно лечим, въпреки че около него витаят повече митове, отколкото факти.

Мит - Пърхотът се причинява от лоша хигиена.

Широко разпространено в общественото съзнание е мнението, че пърхотът се причинява от лоша хигиена.

Твърдението е напълно грешно, казва доктор Левковиц. Това специфично кожно заболяване може да се развие дори и върху най-чистия скалп.

Гъбичка, наречена Malassezia, живее върху кожата и скалпа на всички възрастни. При някои обаче този микроорганизъм предизвиква дразнене.

Експертите все още не знаят защо става това. Процесът от тази реакция се изразява в това, че кожните клетки се делят с много по-голяма скорост от нормалното, което води до лющене.

коса с пърхот

Факт – Няма лек за пърхота

Колкото и страшно да звучи, в действителност няма лек за пърхота.

Това обаче далеч не означава, че хората трябва да прекарат живота си обградени от белите люспи, падащи от главите им. Фармацевтите са създали буквално стотици препарати за борба с ефектите от неприятното кожно заболяване.

Изключително ефикасни са шампоаните, съдържащи цинк. Повечето медикаменти и козметика, борещи се с пърхота, забавят деленето и образуването на кожни клетки, което в крайна сметка спира ефектите, притесняващи хората, имащи това заболяване.

Мит - Пърхотът се влошава през зимата

Напълно грешно е схващането, че пърхотът се увеличава през зимата.

Истината е, че гъбичката Malassezia всъщност процъфтява в топли, влажни среди, така че дразненето може да достигне своя връх през топлите месеци или след интензивна тренировка.

Доктор Левковиц съветва да отидем под душа веднага след интензивна тренировка. Също така косата трябва да се мие на всеки три дни, като по този начин ще се намали ефектът на пърхота чрез измиването на мъртвата кожа и събралите се в косата мастни клетки.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Васил
Васил
17.08.2015 10:01
Лек за пърхот е измислен по време на френската революция (така съм чел) и се нарича гилотина:-)
0
0