Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Здраве»Какаото - напитката на здравето и младостта

Какаото - напитката на здравето и младостта

Какао

Нали си спомняте, че когато бяхте деца родителите ви всяка сутрин ви караха да пиете мляко с какао? "Какаото е полезно за здравето", пригласяха и вашите баби.

Какаото е наистина много полезна напитка, и то не само за деца. И не само за пиене. Какао на зърна може да бъде използвано в различни форми. Най-често срещаните варианти - в какаови напитки и шоколад. Особено ценен е горчивият черен шоколад, който съдържа 70% или повече какао.

Кардиолозите наричат черния какаов шоколад "сладък аспирин". Той на практика притежава всички свойства на аспирина и не оказва отрицателно въздействие върху стомаха.

Антиоксидантните свойства на какаото са признати в целия свят. Само 50 грама черен шоколад съдържат толкова антиоксиданти, колкото има в цели 15 чаши прясно издецен портокалов сок или 6 зрели ябълки. Да изпиете толкова сок, ще ви дойде в повечко, нали... Но пък петдесетте грама шоколад организмът ви няма да откаже.

Веществата, съдържащи се в какаото, имат благотворен ефект върху обмяната на веществата. Изследванията на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, проведено в продължение на 15 години, са показали, че тя е два пъти по-голяма сред хора, които не са употребявали какао, в сравнение с тези, които ядат редовно черен шоколад.

Какаото намалява кръвното налягане, което го прави подходяща напитка за хипертония или артериална хипертония. Какаото подобрява кръвоснабдяването на мозъка, подобрява паметта, а по този начин и работоспособността.

Учените от Университета на Вестфалия, Германия, откриха в какаото елемента кокохил, който насърчава растежа на клетките на кожата. Тоест се оказва, че какаото помага да се лекуват рани и да се изглаждат бръчки.

Какаото намалява риска от стомашни язви - което е много важно за тези, които по някаква причина не са в състояние да се хранят редовно.

Норман Голденберг, професор в Харвардския университет, също е голям привърженик на какаото. Според него какаовите зърна могат да намалят честотата на четири от петте най-разпространени европейски заболявания: мозъчен кръвоизлив, инфаркт на миокарда, рак, диабет.

Въобще качествата на какаото са толкова много, че с право може да бъде признато като напитка или храната на младостта, красота и здраве. Проф. Голденберг твърди и, че от какаото не се напълнява, тъй като то предизвиква чувство на ситост и след чаша от напитката, нямате желание да поглъщате или пиете друго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest