Ето коя е съставката в пластмасата, предизвикваща мъжко безплодие

Пластмаса

Напоследък темата здравословно хранене и изобщо здравословен начин на живот е сред най-актуалните. Като за начало се появиха различни магазини, които предлагат био- и натурални продукти с по-високи цени, но пък, твърди се, са с по-качествени стоки. Актуалният в последните седмици данък вредни храни пък предвижда някои продукти да се обложат с допълнителен налог.

Неведнъж сме чели и за различните видове храни – някои вредни не били чак толкова вредни, а други, обявени за полезни, трябвало да се ядат с мярка. Постоянно се появяват нови изследвания, които ни помагат да се ориентираме кое е вредно и кое можем да хапваме спокойно.

Оказва се обаче, че не само храната е важна – заобикалящият ни свят може да ни навреди също толкова много, дори да се храним с мярка и с полезни продукти.

Скорошно изследване потвърди, че фталатите, които се използват в пластмасата, влошават подвижността на мъжките сперматозоиди. Статията на учените може да бъде намерена в списание Environment International.

Фталатите се използват изключително много в производството на различни видове пластмаса. Някои учени твърдят, че едно от най-често срещаните вещества от този клас – диетилхексилфталатът, е дори канцерогенен.

Сперма

Учените изследвали 300 мъже, които били на възраст от 18 до 20 години. След анализ на спермата на тези мъже специалистите потвърждават, че концентрацията на фталатите е пряко свързана с подвижността на сперматозоидите.

Логично – намаляването на подвижността на сперматозоидите води и до проблеми в продължаването на поколението. Някои от младите участници, които са имали най-малко допир до фталати, са имали към 57 % подвижност на сперматозоидите. Други мъже обаче, техни връстници, които по-често са изложени на диетилхексилфталат, са имали с 11 на сто по-малко активни клетки – към 46 %.

Съвсем възможно е замърсяването на околната среда с фталати да се окаже и една от причините за безплодието при мъжете, които живеят в райони, които са екологично застрашени. Подобно заключение има нужда от допълнителни изследвания, съобщават учените.

Фталатите се използват в много козметични продукти, лекарства, освежители на въздуха, сапуни и пр. Други изследвания пък посочват, че фталатите са отговорни за натрупаните около талията мазнини и повишения риск от диабет.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари