Болки в подмишниците? Прочетете това

Болки в подмишницата

Болките в подмишницата могат да се дължат на много причини. Някои от тях не трябва да ни притесняват, но има заболявания, предизвикващи подобен симптом. Точно и по тази причина при появата на това неразположение е препоръчително незабавно да се направи консултация с лекар.

Най-често болката в подмишниците се появява при възпаление, счупване на кост на предмишницата или ребро, възпаление на лимфните възли, фибромиалгия, абцес, киста, целулит, травма след операция, инфекция или невропатия.

Редовно явление, специално при жените, е подуването на лимфните възли под мишницата една или две седмици преди месечния им цикъл. Неприятното усещане се увеличава два или три дни преди цикъла, а след това постепенно затихва. В случаите, когато отокът не намалява след края на цикъла, посещението при доктора е задължително.

Дифузната мастопатия също е възможно обяснение за отока под мишницата, придружен с неприятни усещания. В много случаи болките в тази област могат да се обяснят и с появата на брахиализа. Това заболяване е придружено и с лека скованост на рамото.

Прегледи

Най-голямо внимание и наложителна лекарска консултация трябва да изисква болката в подмишницата, когато е породена от внезапното подуване на лимфните възли. Смущенията в системата на лимфните възли са ясен знак, че тялото ни има проблем и организмът се нуждае от помощ, за да се справи с него.

Обикновено размерът на лимфния възел е няколко милиметра и просто не може да се напипа. Ако го напипате, това означава, че вече се е уголемил, има възпалителен процес в него и трябва да му се обърне внимание. Самите лимфни възли рядко се разболяват, а подуванията са резултат на друго някакво заболяване, което дава отражение в тях.

Лимфни възли

След преминаване на възпалителния процес е редно той сам да спадне и да спре болката. Подутите лимфни възли, които не са породени от възпаление или инфекция, са възможно начало на онкологичен процес. В такива случаи незабавно посетете лекаря. Болестите, пораждащи този симптом, се лекуват успешно, стига да са диагностицирани в началните им стадии.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари