Милиони ще развият сенна хрема в близките години

Сенна хрема

В близките десет години десетки милиони жители на Европа ще развият сенна хрема. Неприятната прогноза направиха учени от университета в Амстердам. Виновник, както и при много апокалиптични прогнози, е Глобалното затопляне.

Учените предупреждават, че изменението на климата ще доведе до бум в растежа на иначе топлолюбивото растение амброзия, което е изключително алергенно и всеки сезон изхвърля милиони семенца под формата на прашец в атмосферата.

Растението е виновно за 70% от случаите на сенна хрема в САЩ и близо 48% от случаите във Великобритания. Семенцата на амброзията са изключително леки и могат да пропътуват хиляди километри, носени от вятъра. Учените от Амстердамския университет вече твърдят, че цветният прашец се е прехвърлил от Англия в Холадния и това обяснява рязкото покачване на случаите на сенна хрема в страната им.

Само за няколко месеца регистрираните пациенти със заболяването, причинено от амброзията, са се увеличили с близо милион. Изследователите предупреждват, че с бързото покачване на темепературите в световен мащаб броят на заболелите ще се увеличи с шест пъти. Изчисленият им сочат, че през 2050 година броят на европейците със сенна хрема ще се увеличи от сегашните 33 милиона на 78 милиона.

Предотвартяването на зловещата статистика е трудно поради две причини, смятат учените. На първо място изменението на климата ще благоприятсва за по-бързото разпространение на растението и опитите за изкореняването му ще бъдат все по-трудни.

Амброзия

На второ място, макар и растението да не се среща в Холандия, то вирее свободно в Южна Германия и Северна Франция и нищо не пречи цветният му прашец свободно да навлезе на територията на страната.

Освен масовото разпространение на сенната хрема експертите предполагат, че възходът на амброзията ще увеличи сезона ѝ на растеж. Това респекитивно ще увеличи периода, в който хората страдат от заболяването, и може също така да увеличи и тежестта на алергията.

Нашето изследване показва, че алергията към цветния прашец на амброзията до десет години ще се превърне в общ здравен проблем в цяла Европа, като се разшири в области, където в момента не съществува. Нашият анализ показва, че най-засегнати в близко бъдеще ще бъдат Унгария и Балканите, казва ръководителят на екипа от учени, провели изследването, д-р Йан ван Лейк.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари