Изменението на климата превръща дехидратацията в смъртоносна болест

Климатични промени

Промените в климата са сериозен повод за притеснение в целия свят, водейки след себе си много проблеми. Наскоро учени алармираха за появата на заболяване, което се влошава именно заради климатичните промени.

Лекари в Салвадор са забелязали, че пациентите с бъбречни заболявания стават все повече, като много от тях умират. В множество случаи става въпрос за млади хори, които не страдат от съпътстващи заболявания като диабет и хипертония, но работят на горещи, влажни места, където се занимават с дейности на открито – земеделие, риболов или строителство.

Лекарите предположили, че причината са токсините сред земеделските работници, които работят с хербициди и инсектициди. Но се оказало, че работещите със същите култури и препарати, но на надморска височина от 500 м, не страдат от бъбречни заболявания като колегите си от низините.

Направили се проучвания в различни страни сред земеделските работници, от които станало ясно, че болестта не е само на местно ниво, а е разпространена из цяла Централна Америка и Южно Мексико. На Световния конгрес по нефрология в Канада през 2011 г. изследователи от различни страни обсъдили странната нова форма на бъбречно заболяване, анализирайки доказателствата и търсейки причинителите.

Ричард Джонсън – специалист по бъбреците от университета в Колорадо, открил, че при определени обстоятелства организмът може сам да произвежда фруктоза, която да натоварва бъбреците. Едно от тези обстоятелства е дехидратацията.

До момента нефролозите смятали, че тя може да причини само остра бъбречна травма, но откритията на Джонсън поставят на ново място ролята на недостатъчния прием на вода. Може ли всекидневната дехидратация да причинява свръхпроизводство на фруктоза, което от своя страна да доведе до дългосрочно бъбречно увреждане?

При експерименти с лабораторни мишки откритията се потвърждават – излагането на топлина и влага, комбинирано с недостатъчен прием на вода, води до свръхпроизводсто на фруктоза, дехидратация и хронично бъбречно заболяване.

Пиене на вода

Джонсън забелязъл и още нещо – областите с най-висока слънчева радиация и горещи вълни припокриват местата, където са епидемиите. Данните били прецизирани от климатолози, а екипът на Джонсън публикувал доклад, в който се посочва връзката между изменението на климата и епидемията. Ученът казва, че това може би е една от първите епидемии заради глобалното затопляне.

В момента изследователите класифицират новата форма на бъбречно заболяване като чувствителна към климата, което означава, че той е една от предпоставките за епидемията. Тъй като температурите продължават да се покачват, много такива чувствителни към климата заболявания ще бъдат предизвикани и наблюдението и обръщането на вниманието към тях ще станат още по-важни.

Промяната в климата не е основната причина за новото бъбречно заболяване, но тя може да го влошава до такава степен, че да го превръща в смъртоносно.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари