Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Признаци, че може би имате проблеми с психичното здраве

Признаци, че може би имате проблеми с психичното здраве

2 от 4 Снимки

2. Проблеми с концентрацията


Ако умът ви постоянно блуждае, трудно ви е да мислите или да се сетите за някоя съвсем обикновена дума, това е признак на психически здравословен проблем. В тези ситуации може да се окаже по-трудно да си припомните някои неща или да се съсредоточите;

Всеки понякога чувства, че полудява. Дали това е така? Малкото осведоменост около огромния брой проблеми, свързани с психическото здраве, и откритото пренебрежение спрямо психиатрите води до това, че често хората въобще не знаят, че имат психическо заболяване.

Още повече по последни проучвания едва 15% от европейците търсят специализирана помощ при съмнения, че имат подобен проблем, а едва 11% съобщават, че имат такъв, когато бъде открит.

На 10 октомври се отбелязва световен ден за психичното здраве, затова насочваме фокуса към този съвременен бич на здравето. Според данни на СЗО над 450 млн. души по света страдат от психични разстройства. 11.4% от българите най-често имат тревожни разстройства, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) - 6.2%, злоупотреби с вещества - 3.3 %.

Според данните у нас жените са по-често засегнати, но и по-често търсят професионална помощ от мъжете.

Често хората са толкова заети в ежедневието си, че дори не забелязват, че изпитват проблем с психичното здраве. Това може да означава, че не говорят за това с никого, нито търсят лечение, докато не се влошат.

За да не стане късно или за да сте сигурни в себе си, вижте в следващата галерия няколко признака, че може би имате проблеми с психичното здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати