Чаша кафе всеки ден може да понижи риска от рак на черния дроб

Пиене на кафе

Въпреки всичките предупреждения вече не може да се отрече, че кафето е наистина полезно. В последните години учените успяха да докажат редица здравословни ползи от тонизиращата напитка, стига тя да се консумира с мярка.

Сега ново проучване, публикувано в списание Би Ем Джей Оупен, показва, че дневната ви доза кафе може да помогне за предотвратяване на риска от рак на черния дроб с близо 50%. Дълго време кафето се счита за вредно главно поради високото съдържание на кофеин.

Кофеинът е стимулант на централната нервна система, който ви дава незабавен тласък на енергия при пиенето на кафе. Разбира се, има и други напитки за тази цел (енергийните напитки), но при тях ползите са минимални, а рисковете за здравето са огромни.

Предишни изследвания са показали, че прекалената консумация на кофеин може да доведе до разстроен стомах, лошо храносмилане, високо кръвно налягане, повишен сърдечен ритъм и тревожност. Последните проучвания обаче ясно доказаха, че една чаша кафе на ден може всъщност да ви бъде полезна.

За изследването изследователи от Университета в Саутхемптън и университета в Единбург са проучили данни от 26 предишни изследвания, в които участват повече от 2. 25 милиона доброволци. Резултатите показват, че хората, които пият една чаша кафе на ден, имат 20% по-нисък риск от развиване на най-често срещания тип рак на черния дроб, известен като хепатоцелуларен карцином.

Кафе

Освен това учените открили, че тези, които пият по две чаши кафе на ден, са имали 35% по-малък риск от развитие на заболяването. Безкофеиновото кафе също може да даде подобни ползи, но ефектът му е много малък в сравнение с обикновеното.

Изследователите не твърдят, че всеки трябва да започне ежедневно да консумира много кафе, но откриват връзка и е необходимо повече проучване за укрепване на доказателствата, които показват положителни ефекти от умерената консумация на тонизиращата напитка.

В момента учените от двата университета се опитват да разберат на какво точно се дължи защитният ефект на кафето от рака на черния дроб, за да насочат усилията си към разработването на лекарство срещу болестта на база на кофеина.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари