Липсата на обоняние е ранен симптом на Алцхаймер

Липса на обоняние

Наскоро учени обявиха, че са открили малко известен симптом на болестта на Алцхаймер, който може да помогне за по-ранна диагностика на страдащите от коварното заболяване.

Въпреки че се смята, че първоначалното увреждане на мозъка от деменция се проявява до 20 години, преди да се появят познатите симптоми, понастоящем няма тестове, които да потвърдят дали това се случва или не. Сега учените от университета Макгил в Квебек, Канада смятат, че са открили възможна връзка между загубата на обоняние и ранните индикации за болестта.

Изследователите проучили своята теория, изследвайки 300 участника, които са били изложени на висок риск от развитие на Алцхаймер, защото имали родител, който страда от болестта. Всеки от доброволците бил помолен да направи тест, с който да се установи силата на неговото обоняние.

Докато всички били помолени да идентифицират силни аромати като дъвка, бензин и лимон, а на 100 от тях регулярно се измервали нивата на белтъци в организма. Намаленото количества на веществото се смята за един от индикаторите на болестта.

Изследователите установили, че хората, които са имали най-голяма трудност да идентифицират миризмите, са и тези, които са имали най-голяма биологична предразположеност към болестта на Алцхаймер.

Това е първият път, когато някой може да покаже ясно, че загубата на способността да идентифицираме мирис е свързана с биологични маркери, показващи напредъка на болестта, казва професор Мари Елис Лафайле-Маган, водещ автор в изследването.

Алцхаймер

Повече от 30 години учените изследват връзката между загубата на паметта и трудностите, които пациентите могат да имат при идентифицирането на различни миризми.

Известно е, че усещането за мирис и енториалният кортекс са сред първите мозъчни структури, които биват засегнати от болестта. Въпреки че понастоящем няма лечение за болестта на Алцхаймер, експертите твърдят, че тестът за обоняние може да се използва за проследяване на заболяването, преди да се появят други симптоми.

Ако можем да забавим появата на симптомите само за пет години, трябва да сме в състояние да намалим разпространението и тежестта на тези симптоми с повече от 50%, вярва професор Лафайле-Маган.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари