Витамин D в организма на бащата влияе на височината на детето

Баща и син

Знаем, че хранителният режим на жената има пряко въздействие върху бременността, здравето и развитието на детето. Често обаче сме склонни да пропуснем, че здравето на бащата също играе важна роля в развитието на бъдещата рожба.

Според ново проучване здравето на жените може да не е единственият фактор за осигуряване на растежа и развитието на детето. Нови данни, представени на Европейския конгрес по затлъстяване в Португалия, показват силна връзка между приема на витамин D на бащата и височината и теглото на детето на петгодишна възраст.

Вече е установено, че приемът на витамин D на майката преди бременността играе важна роля в мускулно-скелетното и цялостното здраве на новороденото, но този път се обръща внимание и на другия родител.

За да докажат, че подобна връзка има и при бащите, учените са насочили вниманието си към другата крайност – как количеството витамин D в бащиния организъм може да се отрази в развитието на детето не само в ембрионална фаза, но и в по-нататъшното му развитие.

Учените достигнали до някои значими резултати, които могат да променят до голяма степен това, което се мислеше ролята на бащата за бъдещето на детето като физически показатели.

Витамин D е основно хранително вещество, известно още като слънцезащитен витамин. То се произвежда в тялото, когато ултравиолетовите лъчи на слънцето са в контакт с кожата. Най-важната функция на витамин D е, че той регулира количеството калций и фосфор в тялото. Тези елементи са от жизненоважно значение за силни кости, зъби, а също така и за поддържане на здравето на мускулите.

Витамин D в организма на бащата влияе на височината на детето

Европейската диетична асоциация препоръчва около 15 минути излагане на слънце най-малко три пъти седмично и между 11 и 15 часа, когато лъчите са най-силни, за да получат хората необходимата доза Витамин D.

Доказателството за съществуваща връзка между нивата на важния витамин в бащиния организъм и височината на детето са открити от учени от Държавния университет в Дъблин, Ирландия. Те достигнали до откритието си след като изследвали 213 двойки баща-дете.

Изследователите отбелязват, че за родители, които три или повече часа са били на открито през почивните дни, е характерна повишената височина на петгодишните им деца. Това подкрепя теорията, че слънчевата светлина е от съществено значение за производството на витамин D, който помага за растежа и развитието на детето.

Учените достигнали и до друго откритие. Докато витамин D в бащиния организъм е важен за ръста, неговите нива в майчиния са определящи за теглото на детето.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари