Аспиринът ще ви спаси от кариес и пломби

Аспирин

Аспиринът може да бъде изключително полезен за зъбите ни, сочи ново проучване. Белите хапчета са способни да предотвратят разпадането на зъбите и да премахнат нуждата от пломби.

Обикновено лекарството се ползва за облекчаване на болката, но в определени дози може и да подтикне зъбите да започнат да се самоизграждат. Хапчетата, които се търгуват за левчета, подтикват тялото да започва засилено производство на дентин – твърдата структура на зъбите, която обикновено е засегната от гниене /кариес/. Твърдението е на учени от университета Куин в Белфаст.

Кариесът е най-разпространената зъбна болест в световен мащаб. Тя засяга приблизително всеки трети възрастен. Всяка година на около 75 милиона европейци се налага да изтърпят различни зъболекарски манипулации, свързани с кариеса.

Има огромен потенциал да променим нашия подход към едно от най-големите стоматологични предизвикателства, пред които сме изправени. Нашите първоначални проучвания в лабораторията предполагат, че употребата на аспирин, лекарство, което вече е разрешено за употреба, може да предложи непосредствено новаторско решение, което да позволи на зъбите ни да се ремонтират сами, казва водещият на екипа от учени, провел изследването – д-р Ел Карим.

Учените вярват, че новият подход за зъбна терапия, основан на аспирина, ще доведе до дългосрочното оцеляване на зъбите, но и ще спести огромни финансови средства на населението.

Разпадането на зъбите се получава, когато киселината в устата разтваря емайла и дентина, причинявайки дупки или кухини. Киселината се произвежда от бактерии, които се намират в плаката – лепкав и тънък слой, който се натрупва върху нашите зъби.

Когато ядем захар, глюкозата взаимодейства с бактериите в плаката и произвежда тази разрушителна киселина. Ако плаката се остави да се натрупа, киселината може да започне да разгражда повърхността на зъба и да доведе до сериозни последици.

кариес

Зъболекарите спасяват положението с пломби, но за съжаление те траят не повече от 10 години и трябва често да се сменяват с течение на живота.

Новите научни открития установиха, че аспиринът в ниска доза значително увеличава възстановяването на важните елементи на зъба, което възстановява силата и функцията му. Също така лекарството стимулира съществуващите стволови клетки в зъба да регенерират увредената структура.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари