Какво са кръвните съсиреци и как да се предпазим от тях

1 от 6 Снимки

Кръвта е основен елемент в човешкото тяло. Тя отговаря за транспортирането на хранителни вещества до клетките и осигурява функционирането на целия организъм чрез доставянето на кислород в различни органи на тялото. Възможно е обаче в нея да се развият кръвни съсиреци, които могат да запушат артериите, като допълнително блокират доставката на хранителни вещества за жизнените органи.

Кръвните съсиреци са просто амалгамация на червените кръвни клетки, които се натрупват на мястото на нараняване или поради определено заболяване. В някои случаи това може да бъде здравословно за нас, тъй като тези образувания спират прекомерното кървене в тялото. Но прекаленото съсирване може да е признак на тежки здравословни проблеми като дълбока венозна тромбоза.

Кръвните съсиреци могат да се появят във всяка една част на тялото. Симптомите на съсирване на кръвта могат да зависят от мястото, където може да се появи образуванието. Ако се е образувало в гърдите, характерни в тази ситуация са сърцебиене, болка в гръдния кош, потене, задух и дискомфорт в горната част на тялото.

Ако съсирекът се повява в белия дроб, самият дроб ще боли, ще има учестено сърцебиене, изпотяване, кашляне на кръв и недостиг на въздух. Ако пък се появи в някои от крайниците, симптомите се изразяват в прекомерна болка в тези части на тялото, подуване, топло чувство в засегнатата област и спазми. Когато съсирекът е в корема, се появяват коремна болка, диария и повръщане, а в мозъка – трудности при говоренето, силно главоболие и замайване.

Ако сте предразположени към подобен проблем, трябва да избягвате възпалителни храни като бели хлябове, сладкиши, кексове, бисквити, рафинирано масло и рафинирани брашна. Всички тези храни са склонни да влошават възпалението в организма, което допълнително води до образуване на кръвни съсиреци.

За предотвратяване на подобен род проблеми експертите по храненето препоръчват завишен прием на куркума, която оказва влияние върху кръвните тромбоцити, за да се предотвратят образуването на съсиреци. Също така чесънът може да помогне със своите мощни противовъзпалителни свойства.

Лютите чушки като естествени разредители на кръвта имат ефективно въздействие върху тялото ви поради наличието на салицилати в тях. Не на последно място, чията и лененото семе могат да окажат ползотворно влияние срещу съсиреците. Тези миниатюрни семена са пълни с омега-3 мастни киселини, които спомагат за предотвратяването на появата на опасните образувания и подобряват кръвообращението.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари