Електронните цигари при бременност носят риск от астма за бебето

Електронни цигари

Пушенето на електронни цигари по време на бременността значително увеличава риска от астма за детето, показват ново изследване. Електронните цигари могат да причинят потенциално животозастрашаващо белодробно състояние дори ако не съдържат никотин, показват новите данни.

В обществото все още съществува заблудата, че електронните цигари са безопасни, но това въобще не е така. В последните години дори се стигна до абсурда тези цигари да бъдат предписвани на бременни жени от медицински лица, с цел да се откажат истинските тютюневи продукти. Това казва водещият на екипа от учени направили изследването д-р Пауан Шарма от Техническия университет в Сидни.

Нашето проучване ясно показа обаче, че ползването на електронните продукти отбременни жени е тясно свързано с нарушена белодробна функция и повишен риск от астма при предстоящите да се родят деца.

Бременност

Всяка година астмата засяга над 13 милиона европейци. Няма лек за нея и болестта може да причини дори и смърт, ако не се третира правилно.

Изследователите от австралийския университет изложили женски мишки на електронна цигарена пара с или без никотин, както и на нормален въздух в помещението, преди да забременеят. След това гризачите като бременни, по време на раждане и докато хранели потомството си били подложени на същата процедура.

В организма на младите гризачи учените открили завишени количества протеинов овалбумин. Предишни изследвания свързват белтъка с появата на белодробното заболяване.

Ембрион

В следващата фаза на изследването учените изложили в лабораторни условия човешки клетки на различни концентрации на е-цигарена течност. След това измерили функцията на митохондриите на клетките, които действат като енергийни мощности. Резултатите показали, че по време на бременност значително се увеличават рискът и тежестта на астмата при потомството.

Най-изненадващият резултат обаче бил, че най-опасният вид от електронните цигари са тези без никотин. На учените тепърва им предстои да изследват на какво се дължи този феномен.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари