Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ниският прием на калций води до проблеми със сърцето

Ниският прием на калций води до проблеми със сърцето

Според ново проучване хората с недостиг на калций в кръвта са изложени на по-висок риск от внезапен сърдечен арест, отколкото тези с оптимални нива. Калцият играе важна роля за поддържането на здрави кости и стави, силни зъби и здрави кръвоносни съдове.

Също така помага да се регулира кръвното налягане и да се предотврати диабет. Изследователите разкриват, че внезапният сърдечен арест е фатален за над 90% от пациентите. Повече от половината от мъжете и близо 70% от жените, които умират от състоянието, са показали, че нямат клинична анамнеза за сърдечно заболяване преди срива на сърцето. Внезапният сърдечен арест е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Статистиката показва, че той убива много повече хора, отколкото рака.

Авторите на изследването от медицинския факултет на Калифорнийският университет открили, че хората, които получили внезапно спиране на сърцето или сърдечен арест, имали изключително ниски нива на серумен калций в сравнение с тези, при които калцият бил в норма.

Констатациите показват, че пациентите със серумен калций в най-ниския квартил (9. 55 мг/л), дори след контролиране на многобройни характеристики на пациентите, включващи демографски данни, сърдечно-съдови рискови фактори и съпътстващи заболявания и употреба на медикаменти.

За целите на проучването екипът от учени събрал данни от 2002 до 2015 година за всички случаи на смърт поради сърдечен арест, станали в щатите Орегон, Калифорния и Ню Мексико. Целта била да се види има ли нещо общо за появата и дали то се влияе от климат, възраст, пол, етническа принадлежност.

Разследвани били повече от 9000 случая. Общото между всички било, че починалите пациенти имали ненормално ниско ниво на калций непосредствено преди сърцата им да спрат и да настъпи смъртта.

Можем да набавим необходимия калций на организма си, ако включим в менюто си повече млечни продукти, соя, бадеми и портокали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати