По-страшно от чума! Колко хора убива всъщност пушенето!

Пушене

Ново изследване на Националния институт по рака в САЩ твърди, че до 2030 година тютюнопушенето ще започне да убива с една трета повече хора отколкото в момента.

Според данните причина за това са все по-вредните съставки, с които се обработва тютюнът, големият стрес в съвременните общества и замърсяването.

Експертите дори са изчислили, че пушенето струва на световната икономика над 1 трилион долара годишно, като цената значително надвишава приходите от данъци върху тютюна, които според Ссветовната здравна организация възлизат на около 269 млрд. долара в периода 2013-2014 година.

Броят на смъртните случаи, свързани с тютюна, се очаква да се увеличи от около 6 милиона годишно в момента до около 8 милиона годишно до 2030 г., като повече от 80% от тях ще бъдат в страни с ниски и средни доходи, се казва в проучването.

Около 80% от пушачите живеят в такива страни и въпреки че разпространението на тютюнопушенето пада сред световното население, общият брой на пушачите в света се увеличава всяка година.

Анализът на данните показва, че тютюнопушенето още до 2020 година ще се превърне във водеща причина за смъртността в световен мащаб. Изследването е направено съвместно със 70 научни института от целия свят. В него участвали здравни експерти, психолози, икономисти и дори педагози.

Спиране на цигарите

От икономическа гледна точка, то твърди, че освен пагубно за доходите на отделните индивиди, пушенето се отразява изключително неблагоприятно и на световната икономика, като загубите от него прогресивно ще се увеличават в следващите години, като до 2030 година ще възлизат на 1 трилион долара.

Докладът препоръчва по-ефективни мерки за ограничаване на тютюна и дори забраната му в някои страни, като статусът му бъде променен като този на леките наркотици, каквато е марихуаната.

Изследването е установило, че тютюнопушенето е отнело живота на повече от 5 милиона човека през 2016-та година, а до средата на 2017-та година на 4 милиона. Още по-тревожен е фактът, че възрастовата граница на случаите с трагичен край намалява с всяка следваща година.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари