Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»10 причини защо не можете да се наспите добре през нощта

10 причини защо не можете да се наспите добре през нощта

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1494

Препоръчително е да спите поне по 7 часа на нощ. Ако обаче това не ви се случва, е възможно причината да се крие в психически или физически проблем. Вижте 10 причини, заради които не можете да се наспите добре през нощта.

Сънна апнея

При това състояние дишането на човек спира неколкократно през нощта. Понякога това се случва стотици пъти и продължава от няколко секунди или до минута. Симптоми на заболяването са хъркане, умора, депресия, тревожност.

Проблеми с дишането

Не само хремавият или запушен нос води до хъркане, затруднено дишане и чести събуждания. Други състояния водят до трайно стесняване на дихателните пътища и проблеми с наспиването. Сред тях са уголемени сливици, уголемен език, полипи в носа, изкривена носна преграда.

Лека депресия

Дори и леката депресия може да причини недоспиване. Симптомите ѝ са тревожност, негативни мисли, липса на енергия. Връзката между недоспиването и депресията е сложна, като често не може да се определи кое е първо и е довело до другото. Симптомите на депресията влошават съня, а когато не сте се наспали добре, това води до умора, тъга и лека депресия.

Промяна на вътрешния часовник

Всеки има биологичен часовник, определящ кога да заспива вечер и да се събужда сутрин. Когато станете на около 40 обаче, той започва да се изменя. В резултат на това се събуждате все по-рано, като количеството сън намалява.

Проблеми с щитовидната жлеза

Както сръхактивността, така и недостатъчната активност на щитовидната жлеза могат да доведат до нарушения в съня. При хиперактивна жлеза може да страдате от безпокойство и безсъние, а при хипоактивна – от сънна апнея.

Киселинен рефлукс

При киселинния рефлукс стомашната киселина се връща нагоре по хранопровода и към устата. Така предизвиква мускулен рефлекс, за да се изчисти хранопроводът, което може да прекъсне съня.

Дефицит на витамин D

Недостигът на витамин Д е свързан със слаби кости, рак, сърдечно-съдови заболявания и лош сън. Изследвания сочат, че този витамин има пряк ефект върху части на мозъка, отговарящи за съня.

Грижи за болен

Всеки има стресиращи неща в ежедневието си, но грижата за болен близък често е трудна и много стресираща, което може да навреди на съня. Ако гледате болен роднина, особено ако е страдащ от деменция, това води до тъга, тревожност и изтощение, засягащи съня.

Коремни мазнини

Проблемите със съня може да се дължат на излишните килограми в коремната област. Когато лежите, допълнителната тежест в тази част на тялото затруднява дишането. Освен това коремната мастна тъкан може да доведе до повишаване на възпалителни процеси в тялото, които нарушават контролиращите съня неврологични пътища.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати