Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Нещата, които не ви казват за силикона в гърдите

Нещата, които не ви казват за силикона в гърдите

Силиконови гърди

Жените избират да си сложат гръдни импланти по много причини - от увеличаване на размера на гърдите, през промяна на формата до уравновесяването им.

Обикновено операцията за имплантиране на силикон се извършва под обща анестезия и отнема между 60 и 90 минути. Хирургът отрязва кожата в дъното на ареолата или под гърдата, дисектира джоб и позиционира импланта.

Това не е скъпа процедура, но е важно да знаете, че резултатите не са гарантирани. Съществуват и рискове и усложнения, за които лекарите не всеки път се сещат да предупредят пациентите.

Според някои проучвания има връзка между поставянето на имплантите и автоимунните заболявания. Тази връзка още не е приета от научната общност, но има и други потенциално сериозни усложнения. Най-често срещаният проблем е втвърдяването на тъканта около импланта, което може да обезобрази гърдата и да причини сероизни болки. Малко известен факт е, че този проблем се появява при повече от 60% от жените.

Чеесто срещани усложнения от операциите за поставяне на селикон в гърдите, за които лекарите вероятно няма да ви кажат, са асиметрия по отношение на формата, размера или нивото на гърдите, болка в областта на зърната или гърдите, атрофия на гръдната тъкан, където гръдната тъкан губи своето вещество.

Също така възможно е изтъняванете и свиване на кожата на гърдата, образуване на калциеви отлагания като твърди бучки под кожата около импланта, втвърдяване на гърдите, деформация на гръдната стена или гръдния кош.

По-неприярна, но също възможна е дефлацията поради изтичане, разкъсване или нарязване, разпадане на кожата и разкривяване на гръдния имплант под нея.

Възможно е и събиране на кръв в близост до импланта, причиняващо болезнено подуване и синини.

Сериозни опасности след операцията, които обаче не са толкова често срещани, са появата на инфекция, токсичен шок, подути лимфни възли, некроза на кожата или тъканите около гърдата обикновено поради инфекция.

Имплантите са ангажимент за цял живот, но пък нямат доживотна гаранция. Усложнения могат да възникнат по всяко време, което може да доведе до необходимостта от отстраняването им.

Ако се появят усложнения, може да е необходима коригираща операция, а резултатите от нея може да са незадоволителни. Лице, което обмисля операцията на гърдата, трябва да прецени плюсовете и минусите и да оцени всички рискове. До 20% от жените, които решават да си сложат селиконови импланти, трябва да ги отстранят в рамките на 8 до 10 години.

Жените трябва също така да обмислят дали искат деца и дали искат да кърмят. Гръдните импланти могат потенциално да пречат на кърменето, тъй като гръдната тъкан и млечните жлези се увреждат по време на процедурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати