Защо вдигаме кръвното?

Високо кръвно

Всички знаем, че високото кръвно налягане не е шега работа. Ако не се лекува, може да доведе до смърт. Така че контролирането на кръвното налягане е най-доброто нещо, което можете да направите, за да се предпазите от сърдечни заболявания и инсулт.

Би било грешка да чакате да развиете високо кръвно налягане и едва тогава да предприемете положителни стъпки. Полагането на грижи за здравето ви още сега ще доведе до по-добър живот в бъдеще.

Как се стига до високо кръвно налягане?

Изследователи твърдят, че ако човек има роднини с високо кръвно налягане, вероятността да страда от тази болест е по-голяма, но има и много други фактори, които играят роля за това. Те са:

Наднорменото тегло

Затлъстяване

Една от основните причини за хипертонията е наднорменото тегло. За хората с излишни килограми се препоръчва уравновесен нискокалоричен режим на хранене, като се избягват бързите диети и се поддържа програма с умерени физически упражнения.

Тютюнопушене

Рисков фактор се явява и тютюнопушенето. Изследванията показват обаче, че ако се откажете от цигарите, можете да подобрите здравето си и да намалите кръвното налягане, без значение колко време сте били пушачи.

Стрес

Стрес

Сред главните виновници за възникване на хипертния е стресът. Затова отделете време за почивка. Ако се усещате напрегнати, ядосани или уморени, рискът от поява на високо кръвно налягане е по-голям. Добре е да намерите някои начини да се отпуснете и да се справите с тези състояния, преди те да окажат неблагоприятен ефект върху здравето ви.

Твърде много сол

Сол

Някои храни и напитки също повишават кръвното. Солта например се знае, че предизвиква хипертония, за това ограничете я до минимум. Избягвайте също консервираните храни, колбасите, пушените храни, сладкишите и алкохола.

Повече калий

Увеличете консумацията на калий, тъй като това може да има антихипертоничен ефект.

Повече спорт

Спортуване

Добра превенция срещу хипертония е и спортът. Редовните упражнения и добрата физическа форма значително намаляват риска да се сдобиете с кръвно над нормалното.

Някои медикаменти

Някои медикаменти също могат да повишат кръвното налягане - капките за нос, средствата против киселини с високо съдържание на натрий, лекарствата, стимулиращи апетита, и съдържащите кофеин обезболяващи при мигрена.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари